2024. április 20. - Tivadar

Megerősítené a rendőrséget Bajnai

A Bajnai-kormány a közrend és a közbiztonság megerősítéséért jogszabály-változtatásokat, a rendőrség megerősítését tervezi és szélesebb együttműködést szervez - olvasható a kormányszóvivői oldalon kedden nyilvánosságra hozott kormányprogramban.
2009. április 21. kedd 15:48 - HírExtra
A kormányprogramban azt ígérik: az állam a jövőben is következetesen fellép minden jogsértő, szélsőséges jelenséggel szemben és az alkotmányosság talaján állva nem osztja meg senkivel a rendfenntartás monopóliumát.

Mint a kormányprogramban olvasható, a polgárok joggal várják, hogy az állam gondoskodjon nyugalmukról, életük és vagyonuk védelméről, a közbiztonságról. "A bűncselekmények számának 10 éve tartó csökkenése mellett is érteni kell, hogy a bűnözés erőszakosabbá válása, a kistelepüléseken élők magárahagyottság- érzése, az ország egyes térségeiben a kisebb lopások számának emelkedése határozott választ kíván. A gazdasági válság erősítheti a bűnözés egyes motivációit, ezért még inkább szükség van határozott lépésekre" - írták.

Ezért módosítják a büntető törvénykönyvet, hogy a fegyveres és erőszakos bűnelkövetők, különösen pedig a visszaesők a mainál sokkal szigorúbb büntetéssel nézzenek szembe. Azt ígérik, a megtámadottak, a sértettek kockázatát csökkentik, jogaikat erősebben védik. Kiegészítik a szabálysértési törvényt, hogy a rendőrség újra nyomozzon a 20.000 forintnál kisebb értékű lopások esetén is.

Módosítják a büntetőeljárási törvényt a gyorsabb ítélethozatalért, illetve azért, hogy ne húzódjanak el a büntetőeljárások, emellett új büntetés-végrehajtási törvényt készítenek elő, hogy hatásosabbá tehessék a kiszabott büntetések végrehajtását, csökkentsék a visszaesést.

A kormányprogramban azt írják: az év végére minden településen lesz állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés, a bűnügyileg jobban fertőzött városokban pedig legalább 20 százalékkal növelik a rendőrök közterületi jelenlétét, hogy a rendőrség látható és elérhető legyen.

Modernizálják a rendőrség ügyeleti rendszerét. Uniós forrásokkal támogatják az önkormányzatokat térfigyelő kamerák beszerzésében és támogatják az önkormányzatokat az idősek, betegek számára különösen fontos jelzőrendszeri hálózat bővítésében.

A hosszú szolgálati idővel rendelkező rendőrök számára - ha vállalják, hogy legalább még öt évig szolgálatban maradnak - új anyagi elismerést vezetnek be. A fiatalabbak jobb felkészültségéért megújítják a rendészeti képzést, hogy a kezdő rendőrök sokkal több modern gyakorlati ismeret birtokában hagyják majd el az iskolákat.

A kormányprogramban szerepel, hogy ezekhez az intézkedésekhez a szükséges pénzügyi feltételeket biztosítják.

Emellett törvénnyel is megteremtik a feltételeit annak, hogy egy-egy településen az önkormányzat és minden olyan szervezet, amelynek dolga van a közbiztonság fenntartásában, hatásosan működjön együtt a rendőrséggel, sokszorozza meg annak erejét. Különösen számítanak a közterület-felügyeletekre (ezek hatáskörét lényegesen bővíteni kívánják)és a polgárőrökre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását