2024. május 4. - Mónika, Flórián

Még évtizedekig kitart az ózonlyuk

Az utóbbi kilenc évben nem növekedett az ózonrétegen az Antarktisz fölött tátongó lyuk, de további évtizedekbe telhet, amíg "rendbe jön" és bezárul.
2009. április 21. kedd 20:30 - HírExtra
Erről a következtetéséről számolt be a világ minden tájáról összegyűlt tudósoknak az Európai Unió éves földtudományi kongresszusán Bécsben David J. Hofmann, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) éghajlatkutatója, akinek véleménye szerint az ózonlyuk leghamarabb 2065-re zárulhat újra össze.

A stabilizáció ellenére a Déli-sark fölött még nem tapasztalhatók a helyreállítódás jelei, bár a kutató szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-tól elindulhat az összezáródási folyamat.

A földszondákkal végzett próbák legalább is ezt mutatják; "a beteg nem lesz betegebb" - tette hozzá a kutató.

A tudós jó hírként értékeli, hogy a dolgok nem fordulnak rosszabbra, abban azonban nem bizonyos, vajon a légkör olyan lesz-e, mint volt az ózonlyuk keletkezése előtt, de azt kizárta, hogy a légkörön keletkezett lyuknak bármilyen hatása lenne az éghajlati változásra.

A gázkibocsátásnak az ózonrétegre gyakorolt romboló következményei 2000-re érték el csúcspontjukat, azóta ezek az anyagok fokozatosan - évente egy százalékkal - csökkennek a légkörben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását