2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Kénytelenek leszünk belföldön nyaralni!"

A szokásos reggeli villamosozás közben figyeltem fel erre a mondatra. Egy viszonylag jómódú, középkorú pár akkor már egy ideje szidta az egész világot, politikát, gazdasági helyzetet, amiért idén nyáron nem tudnak Franciaországba utazni. Valószínűleg nem foglalkoztam volna velük, ha nem üti meg a fülemet ez a mondat.
2009. április 18. szombat 18:09 - Megyeri Kata
Ilyen mértékű sznobság mellett nehéz szó nélkül elmenni, noha egyre kevésbé lepődök meg rajta. Több szempontból sem tudtam átérezni ezt a kirohanást. Egyrészt lehet, hogy velem van a baj, de nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, amelyben problémát okozna, ha fel kellene cserélnem a Riviérát Balatonfüredre.

Másrészről pedig lehet szidni bárkit emiatt, de minek? Tudjuk nagyon jól, hogy válság van/lesz, néha már-már úgy érzem mindig is volt, csak titkolták. Ez az időszak, tetszik, nem tetszik, de nem kedvez a Riviérára vágyódó átlagembereknek, és többek között az utazási irodáknak sem.

Sose értettem ezt a "nyaralás-kényszert". Miért lesz attól kevesebb, értéktelenebb valaki, ha az ország határain belül marad a szabadsága ideje alatt; urambocsá', csak otthon lazít és pihen? Fordítva pedig, mi értelme elmenni mondjuk Tunéziáig, részt venni egy halom lebutított turistaprogramban, hogy aztán elmondhassuk: itt is voltunk. Voltunk, persze, de semmivel sem tudunk többet a célországról, csak amennyit a teraszon ülve olvasott útikönyv is mond.

Elsősorban nem hazafias énem felháborodása miatt írom most ezeket a sorokat. Tudjuk, hogy rengeteg gyönyörű, izgalmas hely van Magyarországon; de valljuk be, szeretünk külföldre menni, ha másért nem, legalább egy falatnyi tengerpart miatt. Vagy az olyan fagyizóért, ahol nem húzzák le látványosan erőlködve a fagyiskanál oldaláról az utolsó cseppet is, mielőtt belepottyantják boldogtalan tölcsérünkbe a miniatűr gombócot.

Vagy azért, mert mindenhol élnek érdekes, mosolygós emberek; vagy mert mi magyarok előszeretettel próbálgatjuk, hányan értik külföldön a cifra káromkodásainkat. Vagy mert egyszerűen csak jó világot látni, repülni a felhők fölött, és zötykölődni a vonaton. Számomra azonban meglehetősen abszurd, hogy valakiben ekkora lelki törést okozzon egy esetleges belföldi nyaralás rémképe,

Nem vagyok kötekedő típus, ezért nem is mondtam semmit a villamoson, pedig lehet hogy kellett volna. Most pótolom, bár kicsit félve pufogtatom el a szokásos frázist: hány és hány ember van, aki nem hogy külföldre, itthon sem tud majd elmenni nyaralni; sőt talán nem volt már évek óta. Nyárra ez a szám valószínűleg még több lesz. Ha jobban belegondolok, csak sajnálni tudom azokat, akik "kénytelenek" lesznek Magyarországon nyaralni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását