2024. május 12. - Pongrác

Ingyen adná el gyárát az autóóriás

Ingyen túladna a Saab svéd autógyáron a tulajdonos, a csőd szélén álló General Motors (GM), írta a Financial Times.
2009. április 17. péntek 12:28 - HírExtra
Egy név nélkül nyilatkozó, az ügyet közelről ismerő forrás szerint a GM akár "ingyen is megválna" a Saabtól - írta a Financial Times. A svéd társaság nem kommentálta a lap értesülését.

A mintegy 4 ezer főt foglalkoztató vállalat évek óta veszteséggel dolgozik, adóssága 10,6 milliárd korona (283 milliárd forint). A legnagyobb hitelező az anyavállalat, a GM.

A Saab februárban csődvédelmet kért és nemhivatalos közlés szerint csupán április végéig tudják finanszírozni a gyártást. A svéd kormány illetékesei többször leszögezték, hogy semmiféle segítséget nem kíván adni a bajba jutott vállalatnak, amelynek jövőjéért - mint mondták - a tulajdonos felelős.

Az anyavállalat április elején közölte, hogy már nyáron szeretnék eladni a Saabot. A GM 1990-ben szerezte meg a vállalat felét 600 millió dollárért, tízéves vételi opcióval a másik felére. Az opciót 2000-ben váltotta be az amerikai cég.

A cégvezetés kedden 20 százalékos létszámleépítésben állapodott meg a szakszervezetekkel. Az elbocsátás a Saab központi, a Svédország déli részén fekvő Trolhattanban működő üzemét érinti.

A svéd autógyárnak Ausztriában is van üzeme, ott készül a Saab-kocsiknak körülbelül a negyede.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását