2024. május 29. - Magdolna

Lassan áll össze az Európai Bizottság

Az Európai Parlament (EP) és az unió legfőbb végrehajtó testületének számító Európai Bizottság közötti erőpróba tovább lassíthatja az új Bizottság megalakítását - vélekedtek szerdán strasbourgi EP-megfigyelők.
2010. január 20. szerda 14:25 - HírExtra
Az EP legnagyobb politikai csoportja, a jobbközép néppárti frakció részéről felvetették ugyanis: ha a José Manuel Barroso régi-új elnök vezette Bizottságtól nem kap garanciákat a parlament ahhoz, hogy milyen határidőkön belül kell a jövőben állást foglalnia a Bizottságnak a parlamenttől eredő törvénykezdeményezések ügyében, akkor akár késedelmet szenvedhet a most február 9-re áttett parlamenti szavazás az új összetételű Bizottságról.

A szavazást eredetileg január 26-ra tervezték, de a bolgár biztosjelölt keddi visszalépése, az új jelöltállítás miatt módosítani kellett a menetrendet. Már az is három hónapos csúszást jelentett volna, ha február elsején léphet hivatalba az új Bizottság, hiszen az eddigi összetételű testületnek tavaly október végén lejárt a mandátuma, azóta ügyvezető jelleggel működik, miközben még nem igazán szűnik a gazdasági válság "dübörgése", és számos fontos teendő vár egy teljes felhatalmazású Bizottságra.

Több uniós forrás valószínűtlennek tartja, hogy február 9-ről is későbbre tolnák a Bizottságról való szavazást, és inkább a parlamenti körök részéről Barrosóra gyakorolt nyomásként értelmezi a néppártiak felvetését. Az EP a tavaly december elsején hatályba lépett Lisszaboni Szerződés alapján többletjogokat kapott az uniós intézményrendszeren belül, és acélosabb izmait most meg kívánja mutatni a Bizottságnak.

Az új bolgár biztosjelölt, Krisztalina Georgieva parlamenti meghallgatását február 3-ra tervezik. A már meghallgatott 25 biztosjelölt közül strasbourgi folyosói híresztelések szerint még mindig nem kapott "zöld fényt" a képviselőktől a holland liberális Neelie Kroes, a digitális stratégiai poszt várományosa. Ügyében szerdán újabb tanácskozásra ült össze az EP ipari szakbizottsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását