2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mi lesz a bankbetétekkel?

A kártalanítás összege 13 millió forintról 50 ezer euróra módosul, míg a kifizetés ideje 3 hónapról 20 munkanapra csökken a hitelintézeti törvény betétbiztosítást érintő módosító javaslatában, amelyet a pénzügyminiszter már beterjesztett az Országgyűlésnek.
2009. április 13. hétfő 10:35 - HírExtra
A kártalanítás összegének megemelése várhatóan június 30-án lép hatályba, viszont a lerövidített kifizetési határidőt csak jövő év elejétől kell alkalmazni az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat szerint. A három hónapról 20 munkanapra csökkentett kifizetési határidőt az uniós betétbiztosítási irányelv írja elő, de kivételesen a felügyelet ezt 10 munkanappal meghosszabbíthatja.

Azért, hogy 20 munkanapon belül fizetni lehessen, az állami költségvetésnek is ennyi időn belül kell az állami garanciával vagy kezességgel fedezett betétek kifizetéséhez szükséges összeget a betétbiztosító rendelkezésére bocsátani.
 
Szintén jövő év elejétől a befagyott betétek adatait a hitelintézeteknek kell átadniuk a betétbiztosítási alapnak, és nem a betétesek bevallása alapján történik a kártalanítás. Ezért a bankoknak napra készen kell nyilvántartaniuk a betéteket, amelyeket rendszeresen tesztelnek az alap kifizető rendszerén. Így technikai probléma nem akadályozhatja a befagyott betétek gyors kifizetését.
 
A javaslat egyik új szabálya gondol arra is, hogy a bankok egy része fiókká alakul. Ekkor megszűnik a magyar betétbiztosításuk, és az ott elhelyezett betétekre a tulajdonos bank köt biztosítást a saját országában. A javaslat kimondja, hogy a magyar betétbiztosító - a tagsági viszony megszűnését követően - nem fizet kártalanítást azokra a betétekre, amelyekre más ország biztosítása kiterjed.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását