2024. április 29. - Péter

Fontos tudni: az EP ajánlás szabályai

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson szavazásra jogosult több mint 8 millió választópolgárnak péntekig kellett megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A nyilvántartásba vett pártok a választópolgárok zaklatása nélkül gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és csak azokon a helyeken, melyeket a jogszabály nem tilt.
2009. április 12. vasárnap 07:46 - HírExtra
A választáson listát állítani kívánó pártok március 30-tól vetethetik magukat nyilvántartásba az Országos Választási Bizottságnál (OVB). A választáson csak pártok állíthatnak listát, és csak akkor, ha összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt.

A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük. Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos egy 2002-ben kiadott ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet.

A pártok nem gyűjthetnek ajánlást munkahelyen, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, valamint közösségi közlekedési eszközökön.

Jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, illetve a jelölő szervezet képviselőjének. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlás ellenőrző rendszer ezeket kiszűri.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

Az OVB februárban kiadott állásfoglalása szerint az ajánlási szabályok megsértését jelenti, ha a választópolgár csak a személyes adatait vagy/és az aláírását tartalmazó ajánlószelvényt, vagy teljesen üres ajánlószelvényt ad át a jelöltnek vagy a jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének, és a hiányzó adatokat a választópolgár távollétében más tölti ki.

Az OVB tudatta azt is, hogy a másolt szelvényen történő ajánlás érvénytelen.

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt, vagy ajándékot - ígérjen, vagy adjon; ez bűncselekménynek minősül. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől.

Az ajánlás folyamata lezárul, amikor a kitöltött ajánlószelvényt a jelöltnek, illetve a jelölő szervezet képviselőjének átadják. Fontos szabály, hogy az ajánlás nem vonható vissza. A jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének átadott ajánlószelvényeket más jelölt nevére utólag átírni nem lehet.

A kitöltött ajánlószelvényeket a jelölt, jelölő szervezet a választási bizottságnak átadja, de ajánlószelvény az átadás után is gyűjthető, ám csak a jelölésre, listaállításra rendelkezésre álló határidőn belül. Amennyiben a jelölt, lista nyilvántartásba vételét a szükségesnél kevesebb számú ajánlás miatt tagadta meg a választási bizottság, az érvényes ajánlások számába az átadás után - a fenti határidőn belül - tovább gyűjtött összes érvényes ajánlószelvényt bele kell számolni - közölte az OVB.

A jelölt, jelölő szervezet az ajánlószelvényekről másolatot nem készíthet, és az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel.

Az OVB azt követően adott ki állásfoglalást, hogy a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson több jelölőszervezet is visszaélt szabálytalanul gyűjtött ajánlószelvényekkel. A dokumentumokat hivatalosan készítő Állami Nyomda azt állapította meg, hogy a leadott szelvények között több ezer másolat található. A rendőrség jelenleg is eljárást folytat ezekben az ügyekben.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz. A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az Országos Választási Iroda állapítja meg 3 napos határidővel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását