2024. május 9. - Gergely

130 éves a világ legidősebb embere

Százharminc éves a világ legidősebb embere, bár a kazahsztáni Szohan Doszova ezt születési anyakönyvi kivonattal nem tudja igazolni.
2009. április 11. szombat 09:04 - HírExtra
"Emlékszel Miklós cár korára? Arra, amikor a Vörös Hadsereg bejött, vagy amikor Vlagyimir Iljics Lenin meghalt? Akkor találd ki, hány éves vagyok!" - ezekkel a szavakkal válaszolt Doszova asszony arra a kérdésre, hány éves.

Az 1980-as éves elején kiadott szovjet útlevele szerint a kazah asszony 1879. március 27-én született, a karagandai régióban. Háziorvosa szerint jó egészségi állapotban van, élénk és tevékeny. "Amikor először vizsgáltam meg, kértem az útlevelét és hitelesnek látszott" - mondta a doktornő, aki 40 éves praxisa alatt nem hallott senkiről, aki ilyen sokáig élt volna.

Doszova asszony még mindig sétál, ugyan bot segítségével, de nagy biztonsággal. Lassan eszik, kedvence a teával átitatott kenyér. Az ételt egyetlen megmaradt fogával rágja. Még mindig lát, de problémák vannak a hallásával. "A titkom, hogy vajat adok a teámhoz, ahogyan a kazahok szeretik" - mondta Szohan.

10 gyereke közül már csak 3 él. A fiának 7, egyik lányának 6 gyereke van és a másiknak 22. Dédunokái számát szinte számon sem tudja tartani.

Doszova egész életében a közép-karagandai régióban található Aul faluban élt. Ez az ország ipari központja. A közeli Szemipalatyinszk az első szovjet nukleáris kísérletek helyszíne volt.

Szohan néhány unokája szellemileg visszamaradott. Azon több ezer ember közé tartoznak, akikről azt tartják, hogy a szovjet nukleáris kísérletek áldozatai - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását