2024. május 14. - Bonifác

Csak a hatalom számít

Ha bárki kételkedne, gyorsan oszlassa el magában: minden közvélemény-kutatás, ellenvéleményözön, népakarat felesleges. Magyarország miniszterelnökeinek sorába egy Bajnai Gordon nevű "fickó" fog bekerülni. Ki van ez találva.
2009. április 7. kedd 13:19 - Pénzes Dávid
„Az ország érdekében minél előbb új, stabil kormányra van szükség” – hallottuk jó párszor Gyurcsány Ferenc visszalépése után szocialista és szabad demokrata körökből. Ezzel a kijelentéssel az előrehozott választások vitorlájából akarták kifogni a szelet. Ám ez két okból is sikertelennek bizonyult. Egyrészt a kormányfőállítási kabaré után pártszimpátiától függetlenül mára az ország döntő többsége az előrehozott választást és egy négy éves programot elindító, népfelhatalmazással bíró kabinetet akar. Másrészt a gyors és stabil kormány álma egyre messzebbre száll.

A gyorsaságról


Közhely: ha valamit gyorsan csinálunk, az még nem biztos, hogy jó lesz. Sőt! A kapkodás inkább galibát szokott okozni. Ám jelenleg már gyorsaságról sem beszélhetünk. A kormányválság már két hete tart: ez alatt az idő alatt előre elhasználódott a leendő kabinet. Jobb és baloldali értelmiségiek, közgazdászok szólaltak fel ellene: nem bíznak egy alig egy éves kormányban. Tízezrek (egyes adatok szerint százezren) vonultak az utcára, hogy előrehozott választásokat követeljenek. Az MSZP és az SZDSZ pedig mindenen – még saját kritériumaikon is – átgázolva ragaszkodnak az egyre működésképtelenebb Országgyűléshez.



Mert a jelenlegi törvényhozás nem működik. Nemcsak azért, mert a szocialisták egyre késleltetik az új kormányfő beiktatását, hanem mert olyan erőviszonyok alakultak ki, amik egy hatékony válságkezelést lehetetlenné tesznek. És ez akkor sem fog változni, ha Bajnai Gordonnak hívják majd a miniszterelnököt. Az SZDSZ ugyanúgy tudja majd zsarolni a kormányt, ahogy eddig, az MDF szintén. A Fidesz, meg már most kijelentette, nem tartják legitimnek a megalakuló kabinetet, azaz világossá tették, minden eszközzel meg fogják akadályozni a munkáját.

A szamár-agyú pártok

Részlet a Bajnai-csomagból
A szociális rendszer is több szempontból változna: a táppénz általános mértéke hatvan százalékra csökkenne, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák, átmeneti időszakot biztosítva az átállásra. Idén július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.
Bajnaival is csak az időt húzzuk. Pedig van egy kiváló magyar mondás: okos enged, szamár szenved. Ezt azonban képtelen bármelyik fél is alkalmazni. A szocik és a liberálisok úgy rettegnek a választástól, mintha most lenne a rendszerváltás: képtelenek elengedni a hatalmat. A Fidesz pedig képtelen legalább csendesen támogatni – azaz dolgozni hagyni – az új kormányt: nem akarja besározni magát a megszorításokkal és vállalni az eddigi évek felelősségét. Mindkét fél csökönyös, mint egy igavonó szamár.

Az persze borítékolható volt, hogy a Fidesz így reagál a helyzetre, ám a szocialisták és liberálisok sokakat megleptek görcsös magatartásukkal. Az SZDSZ különféle látszatkritériumokat, határidőket állított fel magának, ám azokat sorozatban rúgta fel, hogy a végén csak megszavazzák az új embert. Naná: már az elején többen megjegyezték, hogy bárki is lesz a cilinderből előkapott jelölt, azt a szabad demokraták meg fogják szavazni. (A rend kedvéért meg kell említeni, nem mindenki tesz így: Béki, Gulyás, Velkey nem támogtaja Bajnait.)

Zsarolás?

Az MSZP-ben azonban ennél is gázosabb a helyzet. Az internacionálé eléneklése, és Lendvai Ildikó pártelnökké választása némi retro hangulatot hozott a belpolitikai életbe és maximum derülni lehet rajta, de nem kell komolyan venni. Ám azt annál inkább, hogy a Magyar Nemzet MSZP-s értesülései szerint a pártvezetés több olyan honatyát - akik egyben polgármesterek is - megzsarolt.

Az uniós pénzek visszatartásával próbálják rávenni a polgármestereket, hogy szavazzák meg Bajnait. Azaz, aki nemet nyomna, annak a települése elesne fejlesztési forrásoktól. A hátrányos helyzetű kistérségek polgármestereivel pedig addig nem írják alá a támogatásról szóló szerződéseket, amíg meg nem történik a miniszterelnökváltás.

Renitensek

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere volt az egyedüli, aki nem ment bele a játékba, és mint írta, „felelős polgármesterként nem tudja aláírni a nyilatkozatot”, azaz nem fogja támogatni Bajnait.

Érdekes még Szabados Ákos bejelentése. Pesterzsébet szocialista polgármestere lemondott a képviselői mandátumáról. Állítólag ennek semmi köze Bajnaihoz - amit el is kell fogadjunk -, ám az időzítés mégis izgalmassá teszi a döntést.

Karsai József, az örök szókimondó ugyan aláírta a nyilatkozatot, de mint mondta, ezt addig tartja érvényesnek, amíg azt Bajnai nem szegi meg.

Ez a jövő

A hatalmi játszma kemény eszközökkel folyik. Amennyiben így van, biztosak lehetünk benne, hogy lesz 195 képviselő, aki megszavazza a bábminiszterelnököt. Hiába tehát a népakarat, a józan logika, az ország sorsa, a gazdasági kényszerek, hiába minden jel, ami arra mutat, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, mindez nem számít, csak a hatalom maga.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását