2024. június 16. - Jusztin

Újabb magyar bankok leminősítve

A magyar szuverén adósosztályzat és emiatt az OTP-csoport besorolásainak múlt heti rontására tekintettel további magyar bankokat minősített le hétfőn a Standard & Poor's, azokra a hatásokra hivatkozva, amelyeket szerinte a magyar gazdasági visszaesés gyakorol a pénzintézetekre.
2009. április 6. hétfő 19:06 - HírExtra
A bank új hosszú távú besorolása két fokozattal marad el a befektetői sáv alsó szélét jelentő "BBB mínusz"-tól.

A Takarékbank leminősítéséhez fűzött hétfői elemzésében az S&P megerősítette a múlt heti szuverén osztályzatrontás alkalmával is már ismertetett előrejelzését, amely szerint a magyar hazai össztermék-érték (GDP) az idén 6 százalékkal csökken. A hitelminősítő szerint az ilyen ütemű zsugorodásnak növekvő valószínűséggel "súlyos visszahatásai" lehetnek a Takarékbank és a magyar takarékszövetkezeti szektor pénzügyi profiljára a következő két évben.

Az S&P szerint a gyorsan romló magyarországi gazdasági környezet miatt "nagyon valószínű", hogy a Takarékbank és a takarékszövetkezeti szféra eszközminősége és jövedelmezőségi mutatói is "jelentősen" romlanak. A hitelminősítő emellett aggályosnak tartja az abból eredő, megnövekedett kockázatot, hogy a Takarékbank kinnlevőségeinek csaknem 55 százaléka devizaalapú, amelyet fedezettel nem bíró vállalati és fogyasztói ügyfélkörnek helyeztek ki.

Az S&P hétfőn - azokhoz hasonló indokokkal, mint amelyekkel a Takarékbank leminősítését is alátámasztotta - rontotta az MKB, a CIB és a K&H Bank úgynevezett "pi" osztályzatait is, az előbbiét két fokozattal spekulatív "BBpi"-re az eddigi "BBBpi"-ről, az utóbbi kettőét még befektetőinek tekintett "BBB mínusz/pi"-re az eddigi "BBBpi"-ről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását