2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kedden nyújtják be a bizalmatlansági indítványt

Az MSZP kedden nyújtja be az Országgyűléshez a konstruktív bizalmatlansági indítványt - tudta meg szocialista forrásból az MTI hétfőn kora délután.
2009. április 6. hétfő 15:22 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, a szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték a szükséges 78 aláírást; a leköszönő miniszterelnöké nincs köztük.

A határozati javaslat szövege lényegében egy mondatból áll, amely tartalmazza, hogy a szocialista frakció konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, utódjának pedig Bajnai Gordont nevezi meg - tudta meg az MTI.
Konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde kezdeményezhet, amelyet az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell. A szocialisták a vasárnapi kongresszuson támogatták Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét, ahogyan a vasárnap estig ülésező SZDSZ országos tanács is, így nincs akadálya, hogy ezzel a módszerrel cseréljen kormányfőt az MSZP.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterből akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel - várhatóan április 14-én - megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók egyeztetnek az indítványról.
Szili Katalin a múlt héten nyilatkozott arról, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításáról még egyeztetniük kell a frakcióknak, mert nincs róla részletes szabályozás, miután ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő. Példaként említette az új kormányfőjelölt felszólalási lehetőségét, illetve azt, hogy időkeretben tárgyalják-e, vagy legyen-e egyáltalán vita róla a plenáris ülésen, vagy csak szavazzanak.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását