2024. május 3. - Tímea, Irma

Kevesebb támogatás a pártoknak

A politikai pártok állami támogatását átmenetileg megkurtító törvényt fogadott el pénteken a lengyel parlament, miután a kormányt alkotó két pártnak sikerült kompromisszumra jutnia a koalíciót látványosan megosztó kérdésben.
2009. április 3. péntek 20:26 - HírExtra
A jóváhagyott jogszabály, amely az idei év közepétől a jövő év végéig lesz hatályban, a parlamenti pártok közül 44 százalékkal csökkenti a PO, 41 százalékkal az ellenzéket vezető konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), 11 százalékkal az SDL és mindössze 7 százalékkal a PSL állami támogatását.

Przemyslaw Gosiewski, a PiS egyik képviselője azonnal jelezte, hogy pártja az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt.

Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, a parasztpárt vezetője már a szavazás előtt igyekezett lehűteni a koalíció szakadásához fűzött várakozásokat. "Nem értünk egyet a (párt)finanszírozás kérdésében, de sikerült kompromisszumot kötnünk, ezért felesleges valamiféle súlyos koalíciós ellentétről beszélni" - mondta.

Lengyelországban 2011-ben esedékes a következő parlamenti választás. A közvélemény-kutatások szerint Tusk pártja jelenleg messze a legnépszerűbb. Koalíciós partnerének, a korrupciós vádakkal illetett parasztpártnak ugyanakkor problémát okozna az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépése, ha ma lennének a választások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását