2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány népszerűsége már sehol sincsen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon, a tetszési index csúcsán Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere áll
2009. április 3. péntek 12:45 - HírExtra
"A 2009 márciusában végzett politikusi népszerűségmérésünk eredményei szerint 2008. december óta a Fidesz politikusainak átlagosan 3 ponttal nőtt a rokonszenvindexük a 0-tól 100 pontig terjedő skálán, míg az MSZP-politikusoké 6 ponttal csökkent" - ismerteti a felmérés.

Így az akkori, közel azonos megítéléshez képest a szocialista honatyáknál (38 pont) most átlagosan mintegy 10 ponttal népszerűbbek a legnagyobb ellenzéki párt politikusai (49 pont). A népszerűségi lista első nyolc helyéből haton Fidesz-politikust találunk, és csak egy MSZP-st, Szili Katalint - közölte a Századvég.

A 2008 decemberi eredményhez képest összességében nem változott számottevően a teljes politikusi kör megítélése, a Századvég és a Forsense listáján szereplő, vezető politikusok népszerűsége továbbra is egy szűk, és közepesnél alacsonyabb sávban mozog.

Az elmúlt egy évben fokozatosan a felére csökkent azon politikusok száma, akik népszerűsége meghaladta a közepes értéket jelölő 50 pontot, ma már csak Kósa Lajos, Szili Katalin és Sólyom László tartoznak ebbe a csoportba. Kósa Lajos rokonszenv-indexe két ponttal emelkedett, Szili Kataliné ezzel szemben három pontot csökkent, az államfő megítélése nem változott - tette hozzá az elemzés.

A népszerűség tekintetében Gyurcsány Ferenc visszaesése szembetűnő. A pozíciójáról lemondó kormányfő lecsúszott a lista utolsó helyére, 10 pontot esett a decemberi 36 pontos önmagához képest. Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó megítélése is öt-öt ponttal
csökkent. Ráadásul, amíg az elmúlt időszakban mindig Gyurcsány Ferenc volt a legnépszerűbb a szocialista szavazók körében, a márciusi adatok szerint ezt a pozíciót már átvette tőle Szili Katalin - olvasható a felmérésben.

A miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon esetében külön kérdéssel vizsgálták, hogy mennyire tartják alkalmasnak a választópolgárok miniszterelnöknek a tárcavezetőt. A válaszolók hét százaléka mondta, hogy a korábbi miniszter teljes mértékben alkalmas lenne miniszterelnöknek, és további 24 százalék szerint valamennyire alkalmas lenne. Az adatfelvétel azonban még a miniszterelnöki felkérése előtt történt - derül ki a közvélemény-kutatásból.

A Századvég és a Forsense mérése szerint az utóbbi időszak eseményei a kormánypárton kívül az MDF politikusainak megítélésére sem voltak jó hatással: Dávid Ibolya népszerűsége 3 ponttal, Herényi Károlyé pedig 6 ponttal csökkent.

A Fidesz politikusai, a párt pozícióinak javulásával párhuzamosan, a decemberinél jobb osztályzatokat kaptak a választópolgároktól, a 100-as skálán mért átlaguk négy ponttal emelkedett az elmúlt három hónapban. Orbán Viktor népszerűsége jelenleg 48 ponton áll, ami 4 pontos növekedés decemberhez képest. Az összességében legnépszerűbb politikus, Kósa Lajos 61 ponton áll - derül ki az adatokból.

A Századvég és a Forsense 500-500 embert kérdezett a politikusok népszerűségéről, illetve a felmerülő miniszterelnök-jelöltek alkalmasságáról. Az első kutatást március 16. és 23. között, a másodikat március 24. és 26. között végezték.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását