2024. május 16. - Mózes, Botond

Obama megérkezett Londonba

Londonba érkezett kedden este Barack Obama amerikai elnök, aki a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság, valamint az Európai Unió mint intézmény alkotta G20-csoport válságkezelő célú londoni csúcstalálkozóján vesz részt csütörtökön.
2009. április 1. szerda 06:22 - HírExtra
Obama és felesége, Michelle a brit fővárostól északkeletre fekvő Stansted polgári repülőterén szállt le az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén. Innen a már korábban Londonba szállított elnöki helikopter, a Marine One vitte a házaspárt és közvetlen kíséretét az amerikai nagykövet londoni rezidenciájára. Obamát a repülőtéren a brit kormány nevében Alistair Darling pénzügyminiszter fogadta, hangsúlyozandó, hogy az amerikai elnök gazdasági jellegű csúcstalálkozóra érkezett.

Barack Obama szerdán találkozik Gordon Brown brit kormányfővel, és - a hivatalos meghatározás szerint - "kötetlen, ismerkedő magánkihallgatáson" fogadja őt II. Erzsébet királynő. A definíció jelentőségét az adja, hogy Obama nem úgynevezett állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, mert ebben az esetben az uralkodó vendége lenne, és a királyi család londoni rezidenciáján, a Buckingham-palotában lakna.

Obama a csütörtöki hivatalos csúcstalálkozó előtt is több fontos kétoldalú találkozót tart Londonban; ezek közül kiemelkedő fontosságú az orosz, illetve a kínai elnökkel tervezett közvetlen megbeszélése.

Az amerikai elnök hatalmas, 650 fős kísérettel érkezett, emellett - nem megerősített értesülések szerint - az amerikai titkosszolgálat ötszáz ügynöke is Londonban tartózkodik.

Obama először látogat elnökként Európába, de jelöltként, tavaly nyáron már járt Londonban és más európai országokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását