2024. május 18. - Erik, Alexandra

Még július előtt lelép a kormány

Június végéig, vagyis a cseh soros uniós elnökség lejárta előtt távozik hivatalából a Topolánek-kormány, és átmeneti kabinet lép a helyébe, amely tagjaira felerészben az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), felerészben pedig a mostani kormánypártok tesznek javaslatot.
2009. április 1. szerda 08:05 - HírExtra
A három párti kormánykoalíció és a CSSD között zajló tárgyalások után Mirek Topolánek leköszönő miniszterelnök közölte: eddig azt lehet tudni, hogy kormánya június vége előtt távozik, de a pontos dátumról még folynak az egyeztetések. Topolánek hozzátette, hogy az új kormánynak le kell vezényelni a cseh soros uniós elnökség befejezését, és ez meghatározza azt, hogy milyen embereket keresnek majd az új kabinetbe.

A kedd éjszakába nyúló tárgyalásokon megállapodást született arról, hogy a Topolánek-kormány helyébe lépő kabinet tagjainak a felére az ellenzéki CSSD, a másik felére pedig a mostani kormánypártok fognak javaslatot tenni. Jirí Paroubek, a CSSD elnöke közölte, hogy a végleges megállapodásnak vasárnapra késznek kell lennie, és addig a pártoknak meg kell állapodniuk az átmeneti kormány programjáról is.

A tárgyaláson arról is megállapodás született, hogy az előre hozott parlamenti választást legkésőbb október 20-ig tartják meg Csehországban. Martin Bursík, a kormánykoalíciós Zöldek Pártjának elnöke szerint legvalószínűbb, hogy október 16-17-én kerül rá sor.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány a múlt héten mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták által kezdeményezett bizalmi szavazást. Václav Klaus államfő a lemondást elfogadta, és megbízta a kormányt az ügyvivői feladatok ellátásával az új kabinet megalakulásáig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását