2024. május 16. - Mózes, Botond

Hülyék a cégek az informatikához

Sem az amerikai, sem a magyar vállalatok többsége nem ismeri fel a szoftvereszköz-gazdálkodás előnyeit, s ezért nem is képesek hatékonyan kezelni informatikai eszközeiket.
2009. március 29. vasárnap 11:02 - HírExtra
A KPMG 1.000 amerikai vállalat bevonásával készült felmérése szerint a cégek 86 százalékának nincs teljes és pontos képe szoftverei licencelési és telepítettségi státusáról. A tanulmány szerint a magyarországi helyzet sem jobb, mivel a vállalatok hardver- és szoftvereszközök leltára hiányos, s a bonyolult és változó licencszerződési szabályoknak is csak kevés esetben tudnak megfelelni.

A közlemény idézi Gaidosch Tamást, a KPMG IT-tanácsadás részlegének partnerét, aki szerint a szoftvereszköz-gazdálkodás (Software Asset Management - SAM) az informatikai környezet menedzselése szempontjából alapvető fontosságú, mivel a hatékonyság komolyan sérülhet, ha egy szervezet nem tudja, milyen szoftvereszközökkel rendelkezik és ki használja azokat. Az ebből következő hátrány óriási lehet, ugyanis a jó szoftvereszköz-gazdálkodás magával hozza a kapcsolódó munkaerőköltség jelentős, akár 50 százalékos csökkentési lehetőségét is.

A szakértő elmondta, a nagyobb szervezetekben általában érettebb a szoftvereszköz-gazdálkodás, amelynek az az oka, hogy ezek a vállaltok gyakran fejlettebb IT-menedzsment folyamatokkal operálnak. Az egyes iparágak tekintetében is megfigyelhető a különbség, kiemelkedő az autó- és repülőgépipar esetében, de a bank- és biztosítási szektor érettségi szintje is magasabb. Magyarországon ez utóbbiak estében a KPMG is tapasztalja a különbséget a kisebb cégekkel szemben.

A KPMG tanulmánya szerint a magyar cégek a szoftvergazdálkodási hiányosságok vagy éppen a túl sok vagy sokféle szoftver használata miatt nem tudják csökkenteni üzemeltetési költségeiket. Ugyanakkor a gazdasági válság egyfajta szűrő is lehet, hiszen a talpon maradást és a későbbi fejlődését nagyban segítheti a jól kontrollált informatikai háttér és a jól működő szoftvereszköz-gazdálkodás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását