2024. május 13. - Szervác, Imola

Van egy új, titkos jelölt?

Már csütörtökön tárgyalhat az MSZP és az SZDSZ egy új, eddig meg nem nevezett miniszterelnök-jelöltről - tudta meg szocialista forrásból az MTI.
2009. március 26. csütörtök 16:10 - HírExtra
A Surányi György bejelentése nyomán kialakult helyzetben új névre van szükség, mivel az MSZP elnökségének kedden bejelentett listájáról - Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - csak a korábbi jegybankelnök volt elfogadható az SZDSZ-nek.

Az MSZP-frakció szerdán amellett foglalt állást, hogy mindhármukat támogatnák, de többen jelezték: el kell kezdeni gondolkodni további jelöltekről arra az esetre, ha Surányi György nem vállalná.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az MSZP és az SZDSZ csütörtök kora délutáni egyeztetése előtt annyit mondott: "meg kell nézni, hogy vannak-e más, ilyen kaliberű megoldások". Bármibe természetesen nem tudunk belemenni, de amíg lehet, folytatjuk az egyeztetést - tette hozzá.

Az MTI információi szerint az új személy Gyurcsány Ferenc javaslata, aki az elmúlt napok egyeztetésein elhangzottakat is figyelembe véve próbálja meg feloldani a kialakult helyzetet.

Pénteken reggel előbb MSZP elnöksége, majd a szabad demokrata ügyvivői testület, azután pedig a szocialista frakció is ülésezik - tudta meg az MTI.

Surányi György szerdán este még úgy nyilatkozott az MTI-nek: "végtelenül megtisztelő, és tisztában lévén a felelősséggel, súlyosan nyomasztó, hogy a nevem egyáltalán szóba került." Hozzátette: "a döntés azonban nincs az én kezemben".

Surányi György korábban azt is elmondta: a válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok "eltérő hőfokú, de világos" támogatását.

Az MTI korábban írt arról, hogy a volt jegybankelnök egyeztetett Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorral, valamint Fodor Gáborral is, és mindhármuktól azt kérte, vállaljanak garanciát arra, hogy leendő kormánya nem lesz a politika céltáblája.
A volt jegybankelnök a pártelnökökkel tartott egyeztetése után egy nappal a Népszabadság Online-nak csütörtökön reggel azt nyilatkozta: nem alakult ki az a támogatás, melyet igényelt, s ezért ő "nem is tekinthető jelöltnek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását