2024. május 21. - Konstantin

Még nem állt fel a forint

A QUAESTOR Zrt. megítélése szerint a forint továbbra is gyengülő pályán mozog, az euró bevezetése 2014 előtt nem várható, és rövid távon az ERM-II. árfolyamrendszerbe való belépésre sincs esélye Magyarországnak.
2009. március 24. kedd 14:55 - HírExtra
Háda Bálint, a befektetési társaság vezető elemzője keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: a maastrichti kritériumok közül legfeljebb az inflációra vonatkozó előírás teljesülhet. Az államadósság és az államháztartási hiány terén azonban Magyarország a legrosszabbul áll a régióban. Az állampapír hozamok továbbra is magasak, és az árazás azt mutatja, hogy a piac még 2014-ben sem számít az euró bevezetésére.

Az elemző szerint a forint továbbra is gyengülő pályán mozog. A legjobb esetben a jelenlegi, 300 forint körüli szinten stabilizálódhat az euró/forint árfolyam. A második félévben azonban további lassú lemorzsolódást valószínűsít, amennyiben a gazdaság lassulása is folytatódik.

A magyar gazdaság visszaesését 2009-ben 4-5 százalék között valószínűsíti Háda Bálint. Arra, hogy markáns reformok valósuljanak meg az elkövetkező egy évben, még kormányváltás esetén sem lát esélyt. Véleménye szerint a jelenlegi hitelválság mellett akár valutaválsággal is szembe kell néznie a leendő új kormánynak.

A magyar gazdaság egyetlen esélye a talpra állásra az export fellendülése lenne, de a külpiacok növekedése szintén várat magára - mondta az elemző. A QUAESTOR előrejelzése szerint Európában az idén még folytatódik a visszaesés. Az Egyesült Államokban az év végén viszont már beindulhat a növekedés, ezt követhetik az európai gazdaságok, elsőként Nagy-Britannia, Németország és Franciaország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását