2024. április 28. - Valéria

Japán mindent vitt

A japánok taroltak az ázsiai filmek idei díjkiosztóján. A legjobb film díját Kuroszava Kijosi vehette át Tokiói szonáta című alkotásáért.
2009. március 23. hétfő 19:27 - HírExtra
A családi dráma, amely a férj, a feleség és gyermekeik elidegenedését ábrázolja, a legjobb forgatókönyvírónak járó elismerést is elnyerte.

A legjobb színésznő a kínai Csou Hszün (Zhou Xun) lett, aki az Élet és halál egyenlete című filmben egy, a pasiját kereső taxisofőrnőt játszik. A színésznő saját elmondása szerint a szerepre való felkészülés során megkérte párját, egy ideig ne látogassa meg, hogy igazán a főszereplő bőrébe bújhasson. A film elkészülte után pedig sokáig nem tudta kivonni magát a kialakult érzelmek hatása alól.

A Departure című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb színésznek járó díjat a japán Motoki Maszahiro, aki egy munkanélküli, a társadalmi tabukkal összetűzésbe kerülő csellistát játszik. A film egyébként Oscar-díjat is kapott, mint a legjobb idegen nyelvű film.

A legjobb rendezőnek Koreeda Hirokazit választották Still Walking című filmjéért. Koreeda, aki Oliver Stone amerikai rendezőtől és Joan Chentől, Az utolsó császár sztárjától vette át az elismerést, közölte, hogy a film nagyon személyes kötődésű, mivel édesanyja halála után nem sokkal készítette.

Vej Tö-seng (Wei Te-sheng) könnyezve vette át az Edward Yang fiatal tehetségeknek járó díjat a tajvani rendező özvegyétől, Kajli Pengtől (Kaili Peng). Vej, aki maga is dolgozott Yanggal, elmondása szerint apjaként tekintett az egykori rendezőre. Vej a Cape No.7 című, kasszasikert aratott szerelmesfilmért kapta az elismerést.

A Nielsen Box Office díjat a The Hollywood Reporter ítélte oda Prijanka Csopra 25 éves bollywoodi szupersztárnak.

A nyugdíjba vonult tajvani színésznő, Brigitte Lin rövid időre felbukkant az eseményen, hogy átadja az ázsiai moziiparhoz való kiemelkedő hozzájárulásért járó díjat Tsui Hark veterán hongkongi rendezőnek és feleségének, Nanszun Si (Nansun Shi) producernek. Az elismerést a Film Workshop filmgyárukban végzett munkájukért kapták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását