2024. május 14. - Bonifác

Magyarok zúztak a britt egyetemi ligában

A pályán és azon kívül is a magyarok vitték a prímet pénteken a brit egyetemi sportegyesületek sheffieldi döntőjének első napján, amelyen a Leeds Metropolitan University hat magyar sportösztöndíjas diákja is pályára lépett.
2009. március 14. szombat 17:02 - HírExtra
Az észak-angliai volt iparváros modern létesítményei - melyek az 1991-es Universiadéra épültek - adnak otthont idén annak az 5500 hallgatót megmozgató hétvégének, amelyen a szigetország felsőoktatási intézményeinek legjobbjai mérik össze tudásukat. A leedsi egyetem kosárlabdacsapataiban három férfi és ugyanennyi női játékos képviselte a magyar színeket, Kováts Nóra és Supola Zoltán pedig egyaránt a negyeddöntős mérkőzés legjobbjának bizonyult.

A MiZo Pécs 2010-től ősszel érkezett, 20 éves Kováts azért költözött a La Manche-on túlra, mert Baranyában kevés lehetőséghez jutott. "Rózsa Gábor ügyvezetőtől hallottam erről az ösztöndíjprogramról, és rögtön megragadtam a kínálkozó lehetőséget. Jól érzem magam itt, bár picit furcsa, hogy a magas lányokat elszívja a csak errefelé dívó netball, a paradicsomból pedig ízetlensége miatt nem lehet lecsót csinálni.

Persze hiányzik a vőlegényem is, a Pécsen vízilabdázó Ágner Zoltán, de remek társaságba kerültem, és egy itt szerzett diploma sem hangozna rosszul" - nyilatkozta az MTI-nek, majd nem sokkal később 18 pontot dobott az Edinburgh ellen 102-47-re megnyert negyeddöntőben. Az egyoldalú meccs további magyarjai közül a 2007 óta Angliában tanuló Velkey Eszter és az éppen bokasérüléssel küszködő Bóné Zsuzsa is 6-6 pontig jutott, utóbbi szerezte nagy ováció közepette a 100-adik pontot.

A fiúk ugyancsak a legjobb nyolc között kezdtek, rögtön egy 62-43-as sikerrel a North Umbria ellen. Herczeg István és Pólya György is hasznos tagja volt a győztes leedsieknek, akik közül a másodéves Supola Zoltán 17 pontjával a találkozó legeredményesebbje lett.
"Büszke vagyok Zolira, szombaton is nagy szükségünk lesz a dobóformájára, mivel a torna legjobbja, a London South West vár ránk. Ebben az idényben már három trófeát is nyertünk, két egyetemi kupa mellett a nemzeti másodosztályban is elsők lettünk" - jelentette ki Matt Newby, a férfi csapat vezetőedzője.

Véleményéhez csatlakozott Malcolm Brown, az egyetem sportigazgatója is:
"Elégedettek vagyunk a magyar fiúkkal és a lányokkal is, előbbiekre holnap nagy falat vár, talán összességében a negyedik hely számunkra a realitás. A lányoknál bármi lehet, ha nem ijednek meg a címvédő Cardifftól."

A Nemzeti Sportintézet kosárpályáin nemcsak mezbe öltözött magyarok voltak láthatók: a Kecskeméten és Szegeden is profiskodott Miklósik Mariann síppal a szájában tevékenykedett.

"Hat éve vonultam vissza, azóta élek Londonban. Elsősorban személyi edzőként dolgozom, a játékvezetés egyelőre csak hobbiszinten működik a másodosztályban, bár nagy terveim vannak ezen a téren is. Szeretnék én lenni a férfi profi liga első külföldi bírója, sőt, egy napon talán a nemzetközi játékvezetői keretbe is bekerülhetek. Ez a nagy álmom..."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását