2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Szekeres az USA segítségében bízik

Az Egyesült Államok támogatja Magyarország gazdasági felemelkedését, és mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek, valamint a nemzetközi bankrendszer megfelelő támogatást nyújtsanak az átmeneti pénz
2009. március 12. csütörtök 06:35 - HírExtra
Szekeres Imre "világossá tette" Steinberg előtt: Magyarország gazdasági fundamentumai szilárdak, az ország eredményesen hajtotta végre az elmúlt három évben a költségvetés konszolidációját, "de természetesen elérte az a hatás, amely a világgazdaságon söpört végig". Azt mondta, "a kormány intézkedései rövid időn belül (...) lényegesen megváltoztatják a kialakult helyzetet". Az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy a miniszterhelyettes nem fejezett ki semmiféle aggodalmat a magyar helyzet kapcsán, és szavai abszolút támogató hozzáállást tükröztek.

A két fél egyetértett abban, hogy az erősebb NATO nagyobb biztonságot jelent a világnak, ezért a szövetség hatékonyságát fokozni kell. Kiemelték: nagyon fontosak azok a kezdeményezések, amelyeket a magyar honvédség és az amerikai haderő, illetve a honvédelmi minisztérium és a Pentagon közösen és külön-külön is tesz a NATO-ban, mert előkészítik egy erősebb, hatékonyabb NATO megteremtését. Ilyen kezdeményezésnek minősítették a stratégiai légi szállítási képességről szóló megállapodást, valamint a gyorsreagálású erők finanszírozására vonatkozó magyar javaslatot.

Szekeres Imre arról is tájékoztatta partnerét, hogy Magyarország diverzifikálni kívánja gázbeszerzési forrásait; s egyaránt fontos a most aláírt megállapodás a Déli Áramlat magyarországi szakaszát megépítő közös vállalatról, valamint a Nabucco vezeték előkészítése. Washington nagyra értékelte a budapesti Nabucco-konferencia megrendezését. Steinberg a közelgő NATO-csúcs, a szervezet új stratégiájának kidolgozása kapcsán kifejezte: az Obama-kormány javaslatokat vár, nyitott az európai szövetségesek kezdeményezéseire.

Szekeres Imrét ugyancsak szerdán fogadta - katonai tiszteletadással - a Pentagonban amerikai kollégája, Robert Gates. Áttekintették a magyar-amerikai katonai, védelmi együttműködés kérdéseit, a közös fejlesztési programokat. "Immár 126 millió dollár értékben, 36 programunk fut párhuzamosan, amelyekben támogatást kapunk az Egyesült Államok különböző szervezeteitől" - mondta a honvédelmi miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását