2024. május 18. - Erik, Alexandra

Beperelték az Obama-plakát készítőjét

Beperelte az AP hírügynökség az amerikai választási kampány leghíresebb plakátjának alkotóját, Shepard Fairey Los Angeles-i művészt, mondván Barack Obama portréjához jogtalanul használta fel a hírügynökség egyik fotóját, és ezzel megsértette a szerzői jog
2009. március 12. csütörtök 19:32 - HírExtra
A plakát alapjául szolgáló fényképet az AP egyik munkatársa, Mannie Garcia készítette még 2006 áprilisában, a washingtoni National Press Clubban. Bár a művész sohasem tagadta, hogy az említett fénykép alapján készítette el az akkor még csak elnökjelölt Obamát kék, piros és fehér színekben ábrázoló plakátot. Azzal érvelt azonban, hogy olyannyira megváltoztatta a képet, hogy az már nem sérti meg a szerzői jogokat. "Olyan elképesztő, absztrakt és idealizált képpé változtatta át, mely egy erőteljes új jelentéssel és üzenettel bír" - derült ki Fairey indoklásából.

A manhattani szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében, az amerikai hírügynökség azzal vádolta a művészt, hogy tudatosan "feledkezett meg az AP fotójára vonatkozó jogokról". Az AP a fotó jogtalan felhasználásából eredő veszteségeinek megtérítését reméli a pertől, melyben Fairey társaságát is megnevezték.

"Míg Fairey (és az emberei) a politika és a művészet köntöseibe próbálják burkolni tettüket, addig nyilvánvaló, hogy komoly nyereségük származott a szándékos figyelmetlenségükből" - mondja ki a kereset szövege.

"Azt állítják, hogy a plakát elkészítésével a kereskedés és a pénzszerzés volt a célom. De nem így volt. Az egyetlen célom csupán az volt, hogy Obamát támogassam, és segítsek neki az elnökválasztás során" - magyarázta a művész.

"Ennek a pernek a célja, hogy védelmet biztosítson annak a tartalomnak, mely az Associated Press és újságírói mindennapos, nagy kreativitást, pénzt és gyakran kockázatot igénylő munkájának a gyümölcse, és amely... elengedhetetlen egy demokráciában" - jelentette be az AP elnöke.

A bíróság, a döntése során azt fogja mérlegelni, hogy az eredeti fénykép milyen mértékben szolgált az elkészült mű alapjául, és, hogy a plakátot később milyen célokra használták, illetve mekkora mértékben károsította az AP fotóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását