2024. május 3. - Tímea, Irma

Hajthatatlan a budapesti MDF

Nem változott meg a budapesti választmány véleménye arról, hogy a párt elnöksége Bokros Lajost jelölte a párt EP-listájának élére - mondta Porkoláb Mátyás, a budapesti választmány elnöke kedden az MTI-nek.
2009. március 10. kedd 12:35 - HírExtra
Porkoláb Mátyás közölte: hétfőn összeült a budapesti választmány elnöksége, és azt állapították meg, hogy nem változott meg a választmány korábbi véleménye arról, hogy a párt elnöksége Bokros Lajost jelölte az EP-listájának élére.

Porkoláb Mátyás még a szombati országos választmányi ülés előtt azt nyilatkozta az MTI-nek a képviselői listáról: "meglehetősen elutasító állásponton van a párt választmányának tagsága".

Kiemelte: a hétfői ülésen abban állapodtak meg, hogy levélben arra kéri a budapesti kerületi szervezeteket, a következő napokban tartsanak közgyűléseket, és elemezzék, értékeljék mind az EP-lista összetételét, mind pedig azt, hogy Dávid Ibolya hétfőn a parlamentben Bokros Lajost javasolta miniszterelnöknek.

Boross Péter volt miniszterelnök hétfőn a frakcióülés után azt javasolta, hogy az MDF tartson rendkívüli országos gyűlést a kialakult helyzetre való tekintettel.

Porkoláb Mátyás minderre elmondta: az országos gyűlésen a helyi szervezetek küldöttei vehetnek részt, utoljára 2008. szeptember 27-én volt ilyen gyűlés 303 fővel.
Az országos gyűlést az MDF alapszabálya szerint évenként egyszer az országos választmány javaslatára a párt elnöke a helyi szervezetek értesítésével hívja össze: ez a rendes országos gyűlés megszervezésének menete.

A rendkívüli országos gyűlést pedig akkor kell összehívni, ha azt írásban, a napirend megjelölésével kezdeményezi vagy a párt országos választmánya, vagy legalább nyolc megyei/budapesti választmány, vagy - különösen fontos ügyben - maga a párt elnöke.
Az alapszabály szerint akkor is össze kell hívni továbbá az országos gyűlést, ha azt a bíróság elrendeli, illetőleg ha ezt - az ok és a cél megjelölésével - a tagok egyharmada kívánja.

Az országos gyűlés a Magyar Demokrata Fórum legfelsőbb testülete. Döntései és határozatai a párt valamennyi testületére és tagjára kötelezőek.

Az országos gyűlés hatásköre többek közt az alapszabály megállapítása és módosítása, a párt politikai programjának elfogadása, döntés a párt feloszlatásáról, szétválásáról, vagy más szervezettel való egyesüléséről, Ez a testület dönt - az országos választmány javaslata alapján - a párt elnökének, valamint az országos elnökségnek és az elnökség póttagjainak a megválasztásáról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását