2024. május 3. - Tímea, Irma

Megvan Orbán programja!

Magyarországnak nem egy technokrata válságkezelő csomagra van szüksége, hanem politikai változásra, ami kormányváltást vagy új választásokat jelent - mondta kérdésre válaszolva Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, ahol beszélt a hétvé
2009. március 2. hétfő 16:16 - HírExtra
A Fidesz elnöke Tőkés László EP-képviselővel való találkozója után arra a kérdésre, hogy mikor hozza nyilvánosságra a Fidesz számszerűsített programját, illetve egyetértenek-e a kormány válságkezelő lépései közül bármelyikkel, azt mondta: egyetért Pozsgay Imrével, aki szerint a legolcsóbb válságkezelést úgy hívják, hogy kormányváltás.

Szerinte teljesen lényegtelen, hogy egy szakmai kérdésben hol értenek egyet és hol nem, a bajok gyökere ugyanis politikai természetű. "Ezért politikai változás nélkül, ami kormányváltást jelent, vagy legalábbis a választópolgárok számára felkínált új választás lehetőségét jelenti, nem fogunk tudni kijönni a mostani helyzetből" - mondta.

A volt kormányfő úgy vélte: a feladat nem egy technokrata gazdasági válságkezelő csomag összeállítása, hanem Magyarország teljes megújítása, beleértve a gazdasági rendszert is.

Mint mondta, számokban, százalékokban előterjesztésekben nincsen hiány, annyi jó képességű közgazdász van, hogy velük "nem csak Dunát, de Tiszát is lehetne rekeszteni", miközben Magyarország attól szenved, hogy nincs politikai vezetése, amely irányt és célokat jelölne ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz mindig benyújtja javaslatait az Országgyűlésnek, de azokat napirendre sem veszi a kormány.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy interjúban szélhámosnak nevezte, Orbán Viktor azt mondta: a miniszterelnök szavait elismerésnek tekinti, mert matematikából azt tanulta, hogy negatívszor negatív az pozitív. Ugyanakkor szerinte változtatni kellene azon, hogy a kormány az elmúlt években többet foglalkozott a Fidesszel, mint az országgal. Ennek látjuk az eredményét - jegyezte meg.

Orbán Viktor a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó tanulságairól kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország számára általános következtetés, hogy nem szabad olyan javaslattal előállni, ami nem élvezi a többi közép-európai ország támogatását. Szerinte a magyar javaslat mögött nem volt ilyen egyetértés, ugyanakkor a "mostani megroggyant, legyengült sajnáltra méltó, szánalmas" állapotunkban nem is fogunk tudni eredményt elérni.

Szerinte nagyobb esély van arra, hogy az európai gazdasági élet szereplői közvetlenül a magyar gazdaságba pumpálják a pénzt, mint a kerülőút, amit a magyar kormány javasol. Arra van szükség, hogy a pénz megérkezzen a magyar gazdaságba, az útvonal másodlagos - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, aki szerint fenn kell tartani azt az álláspontot, hogy az anyabankoknak kötelességük a Magyarországon működő leánybankok finanszírozása.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország a mostani pénzügyi válságban kiszolgáltatottá válik és a pénzügyi protekcionizmus áldozata lesz amiatt, hogy a pénzügyi rendszer 80 százalékban külföldi tulajdonban van, és az anyabankok azonban a külföldi kormányoktól kapott óriási pénzek egy részét sem küldik el a leánybankokhoz. Horribile dictu a leánybankok begyűjtik a betéteket, de nem helyezik vissza a magyar gazdaságba - tette hozzá.

Szerinte ezzel a helyzettel nem lehet együtt élni, ezért a válság egyik legfontosabb tanulságának nevezte, hogy 50 százalék környékére kell felvinni a magyarországi központtal működő pénzintézetek arányát a magyar pénzügyi rendszerben.

Kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy folytatni kell a közép-európai együttműködés létrehozására tett erőfeszítéseket, de nem könnyű Magyarország helyzete, mert mindenki, még közép-európai sorstársak is "szabadulni akarnak" az országtól, miután úgy érzik, visszahúzza őket. Fontosnak tartotta, hogy az együttműködés ne merüljön ki politikai deklarációkban, hanem a közép-európai térség - Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Románia és Horvátország - legyen integrált gazdasági egység, amihez szerinte szükség lenne egy közép-európai fejlesztési bankra és egy közös energiabiztonsági alapra is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2009. március 3. 10:26
A bajok gyökere Orbán mérhetetlen hatalomvágya és ebből fakadó cinizmusa. Mi változna, ha jönne egy új kormány? A válság világjelenség. Orvoslására bizonyára azonos tartalmú, de lehet, hogy eltérő mértékű lépéseket kell tenni.Miről hablatyol itt Orbán? Álljon elő a programmal és akkor kiderül, hogy indokolt-e a kormány leváltása! Ha meg nincs ilyen, akkor hagyja dolgozni azt, aki éppen orvosolni szeretné a problémát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását