2024. május 2. - Zsigmond

Könyvárverés az Országházban!

Kétnapos aukcióval indul a szezon első könyvárverése: az Országház Antikvárium március 6-án és 7-én árverez. Az első napon 612, a másodikon, az antikkonyv.hu-val közösen 342 tételt visznek kalapács alá.
2009. február 28. szombat 15:45 - HírExtra
Az első nap rekord mennyiségű könyve, kiadványa alacsony, néhány ezer forintos kikiáltási árakkal keltheti fel az érdeklődést. Ám ezek között is vannak figyelemre méltó darabok. Mint a Faust első részének első magyar fordítása 1860-ból, 8 ezer forintért, vagy Adelbert von Chamisso 1813-ban írt meséje, a Faust-történet romantikus feldolgozása, a Schlemihl Péter csodálatos története, 6 ezer forintért. Igazi ritkaság az Athenaeum Tudományok' és szépmüvészetek' tára 1838-ból, 12 ezer forintról indítva. A cionizmus atyjától, Hertzl Tivadartól az Ősi föld - Új hon 6 ezer és egy Nem, nem soha feliratú, irredenta ceruzás doboz 5 ezer forintos kikiáltási árral.

A második napon megannyi gyűjtői csemegét kínálnak. A legrégibb és legdrágább kötet Temesvári Pelbárt 1516-os, három részes Pomeriumából a De tempore, valamint az 1515-os kiadású Stellarium szentbeszédgyűjteménye. Méltán indul 400 ezer forintos kikiáltási árról, hiszen a Pomeriumból négy, a Stellariumból csupán egy példány található hazai közgyűjteményben.

Ugyancsak 16. századi, 1591-es kiadású Andreas Alciatus Emblemata című, 70 ezer forintos kikiáltási árú, nagyon ritka könyve. Az itáliai egyetemi tanár, a humanista jogtudomány megteremtője egyúttal az emblémata-irodalom egyik legjobb képviselője volt. Az emblémata, a többértelmű, rejtvényszerű emblémák gyártása az udvari és városi irodalom egyik legkedveltebb műfaja volt a manierizmus idején.

Komáromi Csipkés György református lelkész, a magyar barokk teológiai irodalom jelese, akinek Concionum sacrarum miscellanearum centuria című, 1688-as munkáját 60 ezer forintért kínálják. Egy másik paptanár, Szentiványi Márton, az emlékezetes magyar események és személyek adattárát állította össze 1697-es kiadású munkájában (45 ezer forint).

A késő-barokk legnagyobb magyar tudósa az erdélyi Bod Péter (1712-1769, aki a magyar reformátusság, illetve Erdély múltjának, kulturális hagyatékának tanulmányozására, emlékeinek gyűjtésére és feldolgozására szentelte életét. Ezen az aukción három egyházi és egyetlen világi témájú munkáját (Szent Hilárius) kínálják 24 és 50 ezer forint közötti áron.

Budai Ésaiás (1766-1841), a Debreceni Kollégium tanára több tankönyv és klasszikus görög és római írók műveinek ismertetését jegyzi. Öt kötetét 14 és 20 ezer forint között lehet megszerezni.

Georges-Louis Buffon francia természettudós, a francia Királyi Füvészkert vezetőjeként kezdte írni nagy természetrajzát, az Általános és részletes természetrajz (1749) 36 kötetét. Ezek közül három szerepel a kínálatban 28, illetve 18 ezer forintos kikiáltási áron.
Mellen Jakab 50 ezer forintra árazott, rézmetszetű numizmatikai táblával illusztrált 1699-ben kiadott könyve Magyarország aranypénzeiről szól. Magyar vonatkozása is van Martin Schmeizelnek a koronák történetével foglalkozó, Jénában, 171-ben kiadott, rézmetszetekkel illusztrált művének. A 80 ezer forintos kötetben külön fejezet szól a magyar szent koronáról.

Egy francia jogi szakkönyvet, Kossuth Lajos autográf aláírásával 50 ezer forintra taksáltak. Míg Czifrai István 1829-es, harmadik kiadású, Magyar nemzeti szakács könyve 32 ezer forintért szerezhető meg. Nem az ára, - 10 ezer forint - hanem dokumentum értéke miatt érdemel figyelmet egy szerény kis füzet, a Jelentés a budapesti Állami Rendőrség 1918-1920. évi működéséről.

Az aukciós kiállítás az V. kerületi Honvéd utcában, a Országház Antikváriumban tekinthető meg március 5-ig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását