2024. április 28. - Valéria

Vidéken több a hajléktalan?

Vidéken nagyobb a hajléktalan-probléma, és a fedél nélküliek többsége is vidéken él - derült ki a Február Harmadika Munkacsoport és a Menhely Alapítvány közös adatfelvételének gyorsjelentéséből, amelyet csütörtökön, sajtótájékoztatón mutattak be Budapeste
2009. február 26. csütörtök 17:46 - HírExtra
Az elmúlt évhez képest 843 fővel nőtt a válaszadó hajléktalanok száma és országosan meghaladta a hétezret. Közülük utcán vidéken élnek többen, de szállókon csak Budapesten többen vannak, mint a vidéki városokban összesen. Az egyes települések népességéhez képest azonban a fővárosban a hajléktalanok számaránya átlagos, arányaiban a legtöbb hajléktalan Esztergomban és Miskolcon él - mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke az önkéntes, kérdőíves adatfelvétel statisztikai adatat bemutatva.

A megyeszékhelyek közül a legtöbb fedél nélküli embert Miskolcon kérdezték meg, de Pécsett, Debrecenben, Győrött és Székesfehérváron is meghaladta a 250-et az általuk megkérdezett hajléktalanok száma.

Az adatok szerint hat nagyobb városban - Debrecenben, Székesfehérváron, Pécsett, Szolnokon, Esztergomban és Veszprémben - többen alszanak a közterületeken, mint a szállókon - mondta Győri Péter, hozzátéve, hogy a munkához jutás sokkal nehezebb vidéken. Legtöbbször pedig - felmérésük szerint - a lakás elvesztése a munkahely elvesztése miatt történik.

Győri Péter a gazdasági válság hatásaira utalva azt mondta: az elmúlt öt hét során naponta jelennek meg a szállókon olyan emberek, akik 1-2 napja vesztették el az állásukat és ezzel együtt a lakásukat. Mint mondta: vannak közülük olyanok, akik vidéken rendelkeznek ugyan lakással, de Budapesten akarnak munkát vállalni.

A kérdőíven a munkahelyszerzéssel kapcsolatban tették fel a legtöbb kérdést, de ezek kiértékelése még több hónapig zajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását