2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új halfaj: pattog, mint a labda

Eddig nem ismert halfajra bukkantak Indonézia vizeiben. A külsőre is vicces faj példányai gumilabdaként ugrálnak az óceán mélyén - számoltak be a tudósok.
2009. február 26. csütörtök 21:32 - HírExtra
A szemétől az uszonyáig vörösesbarna és barackszínű csíkokkal borított ördöghalra (Lophius piscatorius) még tavaly bukkantak rá egy utazásszervező megbízásából merülő búvároktatók az Indonézia keleti részén fekvő Ambon-sziget vizeiben.

A szervező kapcsolatba lépett az amerikai ichtiológiai (halismereti) társaság Copeia című folyóiratával, amelynek e havi számában Ted Pietsch tanulmányban számolt be számolt be az új fajról. Pietsch DNS-tesztet végzett annak bizonyítására, hogy valóban eddig nem ismert fajról van szó.

Az ördöghal, amelyet a Washingtoni Egyetem kutatója a psychedelica névre keresztelt, a csáposhalfélék családjába tartozik. Más ördöghalakhoz hasonlóan testének mindkét oldalán úszók vannak, amelyek békalábhoz hasonlóvá alakultak. Az új faj azonban számos, korábban nem ismert viselkedési formát mutat - írja tanulmányában Pietsch.
Minden alkalommal, amikor a tengerfenékre érnek, úszóikkal lökik el magukat és préselik ki a vizet szűk kopoltyúikon, hogy tovább haladjanak. Ez, és az eltolódott farokúszó okozza viccesnek tűnő furcsa és kaotikus mozgásukat.

A Conservation International természetmegőrző intézet tengeri programjának szakértője izgalmas felfedezésnek nevezte az új faj megismerését.

Azt hiszem az emberek úgy gondolták, hogy az ördöghalak viszonylag jól ismertek, de egy ilyen új darab felfedezése tényleg nagyon lenyűgöző. Ez egy nagyon érdekes állat - mondta Mark Erdman. Hozzátette: a hal csíkjai valószínűleg a korallok közötti bujkálást segítik.

A felfedezés arról árulkodik, hogy a régió rendkívül változatos, és még mindig sok az ismeretlen faj Indonéziában és a Korall-háromszög egészében - mondta a szakember.
Az újonnan megismert ökölnyi kocsonyás halnak vastag bőre van, amely megvédi a borotvaéles koralloktól. Feje lapos, szemei az emberéihez hasonlóan előre néznek, és nagy, tátogó szája van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását