2024. május 3. - Tímea, Irma

Ezt is túléltük!

Közös esküvők, csókolózási rekord, "rózsát pisztolyért" csereakció - no meg betöréses lopás és erőszakos akciók jellemezték a szombati Valentin-(Bálint-)napot, a szerelmesek ünnepét világszerte.
2009. február 15. vasárnap 07:25 - Hírextra
A dél-afrikai Robben börtönszigeten, a később köztársasági elnökké választott Nelson Mandela egykori fogva tartási helyén szombaton a világ minden részéről érkezett 16 pár mondta ki a boldogító igent. Svédországban is egyre gyakoribbá válik, hogy a szerelmesek Valentin-napon házasodnak: a statisztikai hivatal jelentése szerint 2000 óta folyamatosan nő ezek száma. Utrechtben több ezren gyűltek össze, hogy felállítsák az egyszerre csókolózó párok első hivatalos hollandiai rekordját. Hamburgban pedig megdőlt a leghosszabb csók világrekordja: Kristina Reinhart és barátja, Nikola Matovic új csúcsa 32 óra 7 perc és 14 másodperc.

Több amerikai állatkert ezen a napon különleges, csak felnőtteknek szóló programokat javasolt, hogy a látogatók megnézhessék az állatok szerelmi szokásait. Dél-Karolinában két város rendőrsége különleges akciót hirdetett az utcai erőszak csökkentésére: mindenki, aki Valentin-napon leadta fegyverét, egy rózsát és levásárolható ajándékutalványt kapott. (Egy pisztoly 100 dollárt ért.) Egy másik amerikai államban viszont valaki saját maga gondoskodott a nagy bevételről: Louisville városában betört az egyik helyi virágboltba, s elvitte a Valentin-napra tartalékolt mind a 400 rózsát.

Barack Obama amerikai elnök - beiktatása óta most először - a hétvégére egy kis pihenésre hazautazott Chicagóba, s mint illetékesek közölték, programjában szerepel egy Valentin-napi vacsora is. Bulgáriában pedig miniszteri esküvővel ünnepelték a Valentin-napot: Gergana Grancsarova európai integrációs miniszter mondta ki a boldogító igent Szolomon Paszi volt külügyminiszternek, akit országa a héten NATO-főtitkárnak jelölt.

Bagdadban az erőszakos akciók visszaszorulásával az idén végre szabadabban lehetett ünnepelni a szerelmesek napját: a virágüzletek megteltek plüssállatkákkal, kis szívekkel és vörös rózsákkal, a parkok pedig kéz a kézben sétáló szerelmespárokkal. Irak ugyan döntően muzulmánok lakta ország, de Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta mind népszerűbbé válik ennek a nyugati szokásnak, a Valentin-napnak a megünneplése. Pekingben néhány tucat homoszexuális gyűlt össze a Tienanmen tér közelében, hogy a Valentin-napot kihasználva az egynemű párok házasságkötési jogáért kampányoljon. Indiában pedig a rendőrség letartóztatta egy szélsőséges hindu szekta hat tagját, akik a világhírű építmény, a Tádzs Mahal közelében három szerelmespárra támadtak, belevágva az illetők hajába. A szélsőséges hinduk a Valentin-napot a dekadencia szimbólumának tekintik, s eleve az esetleges rendezvények megakadályozásával fenyegettek, ezért Újdelhi utcáin a rendőrség fokozta jelenlétét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását