2024. május 7. - Gizella

Cinema Total Berlinben

Az angol rendező, Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitotta meg a hét végén a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban rendezett Cinema Total (Teljes Mozi) című rendezvénysorozatot.
2009. február 9. hétfő 06:40 - Hírextra
Számos német vendég jelenlétében a Berlinben zajló nemzetközi filmfesztiválhoz, a Berlinaléhoz időzítve szervezte immár második ilyen jellegű rendezvényét új, impozáns épületében Collegium Hungaricum.

Az intézetnek a város szívére nyitott vizuális ablakában egy 6x8 méteres óriási vetítővásznon mutatták be azt az összeállítást, amely Peter Greenaway filmjeiből, továbbá 100 év magyar filmterméséből mutatott be nem klasszikus értelemben vett filmeket, hanem egyedi, kísérletező, erőteljes képi világú mozikat, illetve úgynevezett VJ-show-kat. A magyar merítésben egyebek között az Apa, a Régi idők focija, az Eldorado és a Csinibaba című filmek szerepeltek.

A szabadtéri show során a Collegium Hungaricum falára vetítették a Greenaway-filmekből, valamint 100 év magyar filmjeinek emblematikus jeleneteiből összevágott, grafikai betétekkel kiegészített anyagot, amelynek Yonderboi adott zenei aláfestést

A február 13-ig tartó Cinema Total célja, hogy - a Berlinaléval nem versengve, de azzal párhuzamosan - platformot biztosítson a magyar filmnek, filmkészítőknek, és elősegítse a magyar-német filmes kapcsolatok kialakulását. A rendezvény ideje alatt szakmai bemutatókat, filmes találkozókat, valamint könnyűzenei programokat rendeznek a berlini magyar kulturális központban.

Csák Ferenc, a kulturális minisztérium államtitkára az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy a rendezvény keretében a Collegium Hungaricum épületében a hét végén magyar, német és spanyol producerek tartottak eszmecserét a filmkészítésről, illetve a lehetséges együttműködésről. Vasárnap pedig a Magyar Mozgókép Közalapítvány és az Ír Filmunió megállapodást írt alá közös filmkoprodukciók készítéséről. Az egyezmény ír-magyar koprodukciós filmek elsősorban magyarországi készítését irányozza elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását