2024. május 16. - Mózes, Botond

Népszavazás áprilisban

Népszavazást tartanak április 25-én Ajkán - erről a város önkormányzata a legutóbbi ülésén döntött, miután a Fidesz helyi szervezete összegyűjtött kilencezer aláírást annak érdekében, hogy kizárólagosan önkormányzati tulajdonú cég végezze a városban a táv
2009. február 7. szombat 10:16 - Hírextra
Horváth József, a város szocialista alpolgármestere az MTI-nek úgy nyilatkozott: teljesen okafogyottá vált mostanra a népszavazás, de egyetértett a kiírásával a képviselő-testület többségi baloldala is, "nehogy demokráciaellenesnek bélyegezzen bennünket a jobboldal".

Rámutatott arra, hogy a távhőellátásról nemrég kötött öt évre szerződést a város cégeként működő Primer Kft. a Bakonyi Erőmű Zrt-vel. A testület pedig a hulladékszállítással foglalkozó Avar Kft. 49 százaléknyi tulajdonrészének privatizációja mellett döntött, s tavaly ősszel értékesítette is azt 450 millió forintért egy zalai cégnek - tette hozzá.

Horváth József közölte: az értelmetlenné vált népszavazás ötmillió forintjába kerül a városnak, a Fidesznek vissza kellett volna lépnie, hiszen okafogyottá váltak a kérdései. Mint mondta, nem lehet "visszacsinálni" egy cég kisebbségi tulajdonrészének az értékesítését, a távhőellátás pedig megnyugtatóan rendeződött újabb öt évre.

A 32 ezer lakosú Ajka alpolgármestere szerint bizonyosra vehető, hogy a helyi népszavazás nem lesz érvényes és eredményes, ráadásul az ajkaiaknak áprilisban nem is lesz mit megerősíteniük vagy elvetniük a voksaikkal.

Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke azt mondta: a hőszolgáltató Primer Kft.-t is meghirdette eladásra a szocialista és szabad demokrata többségű testület, s ettől egyelőre csak a népszavazási kezdeményezésre álltak el.

Mint hozzátette, időközben valóban kötött a cég ötéves megállapodást a távhőszolgáltatásról, ám semmi nem garantálja, hogy azt fél év vagy egy év múlva nem változtatja meg a baloldali többségű képviselő-testület, s nem veszi ismét napirendre a városi hőszolgáltató 49 százalékos tulajdonrészének értékesítését. A népszavazási megerősítés viszont garanciát jelent - hangsúlyozta.

Stolár Mihály kitért arra, hogy a szemétszállítást és a hulladékkezelést végző Avar Kft. eladását tavaly az aláírásgyűjtés ideje alatt "nagy sietséggel" véghez vitte a baloldali többségű testület. Közölte: véleményük szerint az értékesítésre kiírt pályázat nem volt szabályos, ezért Ékes József, ajkai fideszes parlamenti képviselő beadvánnyal fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amely vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását