2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Félszemű skót idióta"

"Félszemű skót idiótának" nevezte Gordon Brown brit kormányfőt a BBC televízió egyik legismertebb műsorvezetője, aki eddig sem megfontolt kijelentéseiről volt híres.
2009. február 6. péntek 14:33 - Hírextra
Jeremy Clarkson, aki a Top Gear (Csúcssebesség) című, igen népszerű autós magazinműsort vezeti a BBC-ben, a pénteki brit sajtó terjedelmes beszámolói szerint a program ausztráliai bemutatóján fejtette ki kevéssé hízelgő véleményét Brownról.

Clarkson helyi újságírókkal csevegve azt mondta, hogy az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd legalább beismerte a gazdasági bajok súlyosságát. - Nekünk azonban itt van ez a félszemű skót idióta, aki azt hajtogatja, hogy minden rendben ... tudjuk, hogy hazudik, de ő csak mondja a magáét.

Az 58 éves Brown a skóciai Glasgow-ban született, és még diákkorában, egy rögbibaleset következtében bal szemére elvesztette látását. Ez teljesen közismert tény Nagy-Britanniában, és a kormányfő gyakran a saját példájával illusztrálja az ingyenes brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) hatékony működését. Sokszor elmeséli ugyanis, hogy a baleset után csaknem teljesen megvakult, de az NHS orvosai hősies erőfeszítéssel egyik szemét meg tudták menteni.

Clarkson sértő kijelentését sem a miniszterelnöki hivatal, sem a BBC nem kommentálta, skót politikai körökben azonban hatalmas felháborodást keltett a durva elszólás.

Iain Gray, a kormányzó Munkáspárt skóciai tagozatának vezetője kijelentette, hogy Clarkson nem a kormányfőt, hanem önmagát minősítette. A Labour egyik skóciai parlamenti képviselője "megbocsáthatatlannak" nevezte a világszerte ismert műsorvezető szavait.

A 48 éves Clarkson a pénteki Daily Mirror ismertetése szerint mindazonáltal nem elégedett meg Brown sértegetésével. A műsor nagy-britanniai epizódjainak forgatásaira meghívott közönség tagjait "majmoknak" nevezte, és kijelentette: ha a program készítéséhez szerződtetett francia motoros kaszkadőrök valamelyikét halálos baleset érné, "attól még nem dőlne össze a világ, hiszen ezek csak franciák".

Clarkson eddig is közismert volt botrányos megnyilvánulásairól. Nemrég például a Top Gear egyik adásában a kamionsofőrök napi munkájának egyhangú jellegét úgy illusztrálta, hogy "sebességet váltanak, tükörbe néznek, sebességet váltanak, megölnek egy prostituáltat, sebességet váltanak, fékeznek, gázt adnak, megint megölnek egy prostituáltat..."

A műsor után több száz nézői panasz futott be a BBC-hez.Az öntörvényű médiaszemélyiség néhány éve Malajziában okozott nagy felháborodást, amikor az egyik helyi autótípusról azt mondta: a jármű úgy néz ki, mintha "dzsungellakók" készítették volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását