2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A kormány leépíti a rendőrséget

A kormány az elmúlt időszakban jelentősen leépítette a rendőrséget, dilettáns és szakmaiatlan döntéseket hozott - mondta Lázár János (Fidesz), a parlament rendészeti bizottságának elnöke pénteken Budapesten.
2009. február 6. péntek 15:40 - Hírextra
A 2009-es évnek a magyar rendőrség zilált és elbizonytalanított állapotban vág neki. Az elmúlt két évben hatezer rendőr hagyta el a pályát, s háromezerrel kevesebb rendőr van, mint az minimálisan szükséges lenne - közölte sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Megjegyezte: ma 42 ezer embernek fizetnek munkabért a rendőri állományban, de ebből jóval 20 ezer alatt van azoknak a száma, akik ténylegesen vigyáznak az emberekre.

A Fidesz szerint minden adófizető magyar állampolgárt megillet, hogy az állam garantálja a védelmet számára, személyi és vagyoni biztonságát az ország minden pontján egyformán megóvja.

A rendőrség leépítése és elbizonytalanítása miatt azonban ma Magyarországon sokan érzik úgy, hogy személyi és vagyoni biztonságukat az állam nem tudja garantálni - jelentette ki.

Minden mutatóból kiolvasható, hogy növekszik az erőszakos, a vagyon elleni bűncselekmények aránya, a fiatalkorúak által elkövetett bűnesetek száma. Ma egy betöréses lopás elkövetőjét 25 százalékos eséllyel találják meg. Olyan országban válik évente 426 ezer bűncselekmény ismertté, ahol 700 ezerrel élnek kevesebben, mint 20 évvel ezelőtt - emelte ki.

A Fidesz álláspontja szerint a rendőrség olyan típusú átszervezésére van szükség, amelynek következtében minél több rendőr van helyben, az utcákon, ahol a valódi problémák érzékelhetők - mondta.

Utalt arra, hogy a költségvetés tárgyalásakor mintegy 3,5 milliárdos többlettámogatást biztosítottak volna a rendőrségnek körzeti megbízotti hálózatra, rendőrőrsökre, de ezt az MSZP és az MDF meghiúsította.

Meg kell nézni, hogy a jelenlegi forrásokat racionálisan költik-e el. Rendezni kell a magyar rendőrök bérét is, ez akár 50-100 milliárdos forrást is igényelhet, azonban 80-90 ezer forintért a fiatalok nem mennek el erre a pályára - mutatott rá.

Kérdésre válaszolva elmondta: pénteki találkozójukon Draskovics Tibor szakminisztert személyesen hívta meg jövő szerdai bizottsági meghallgatására.

Szólt arról is, hogy szerinte a magyar közbiztonság helyzete nem azon múlik, van-e önálló belügyminisztérium vagy nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását