2024. május 17. - Paszkál

Az SZDSZ ellenzi a cigány gárdát

Az SZDSZ ellenzi a roma gárda megalakítását, a Szabad Demokraták Szövetsége elítél minden olyan kezdeményezést, amely civil erőszakszervezetek alapítására irányul, így a cigány gárda ötletét is - írja a párt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2009. február 4. szerda 16:25 - Hírextra
A szabad demokraták azzal indokolják álláspontjukat, hogy Magyarország jogállam, ahol csak az államnak van joga erőszakot alkalmazni. A liberálisok véleménye szerint viszont a masírozás, a gárdaalapítás, az etnikai konfliktusok élezése, az erőszak mind rossz megoldás, hiszen békés együttélésre kell törekedni.

Az SZDSZ úgy véli, hogy a társadalmi feszültségek fokozása helyett párbeszédre és a jogszabályok betartására van szükség. A közlemény kitér arra, hogy a cigány gárda a legtöbbet éppen a cigányoknak ártana, erősítve azokat az igaztalan előítéleteket, amelyeknek nap mint nap áldozatai.

A szabad demokraták hangot adnak annak a véleményüknek is, amely szerint a kormányzó MSZP teljes szereptévesztését igazolja, hogy az ellengárda megalapítására egy szocialista önkormányzati képviselő tett javaslatot. A közlemény sajnálatosnak nevezi, hogy az ötletadó politikus sem a saját pártja által vezetett kormánytól vár megoldást, ezzel felmentést adva a szélsőjobboldali félkatonai alakulatok szervezőinek.

A Kisalföld című lap keddi számában közölte, hogy cigány önvédelmi gárda létrehozását tervezi a nyugat-dunántúli romák hatékonyabb érdekképviseletéért a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Érdekvédelmi Szövetség vezetője.

Pádár László a lapnak elmondta: a múlt szombaton Ivánban megtartott magyar gárda-rendezvény hatására szerveződnek a Győr megyei romák a Vas és a Zala megyei romák bevonásával.
Az elnök hangoztatta: a romák is képesek arra, hogy hallassák a hangjukat, ők is össze tudnak fogni. A gárda kizárólag békés eszközökkel fogja felhívni a figyelmet a romákra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását