2024. május 5. - Györgyi

Elítélték a megalázóan viselkedő rendőröket

Hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek találta és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság hétfőn azt a három csurgói rendőrt, akik megalázóan bántak két szellemi fogyatékos férfival.
2009. január 26. hétfő 18:45 - Hírextra
Az elsőrendű vádlottra 8 hónap, míg a másod-, illetve harmadrendű vádlottra 1-1 évet róttak ki, 2 évre felfüggesztve.A vádlottak egy 2007 február 7-én lopás ügyében történt kihallgatás során, kihasználva a két sértett szellemileg sérült állapotát - egyikük cselekvőképességet kizáró, másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll - emberi méltóságukat sértő helyzetbe hozták őket.

Az idős testvérpárnak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint: hány kölyke van a kutyának, macskának, malacnak, sünnek, gorillának, kakasnak, jetinek, szőrös-e vagy tüskés a sün nemi szerve. A rendőrök felszólítására közösen énekelniük is kellett, majd nyelvüket kinyújtva meghajolni, de egy széktámlával való kormányozásra, az autó hangját utánzó berregésre is rávették őket.

A vádlottak mobiltelefonnal felvették a mintegy félóra alatt történteket és feltették a rendőrség belső hálózatára, amit ugyan később letöröltek, de egy kollégájuk lemásolta és feljelentette őket a katonai ügyészségen.

A rendőrök a bíróságon azzal védekeztek, hogy ők csak viccelődtek a két férfival, akik maguk kérték, hogy felvétel készülhessen róluk. Nem hivatalos személyként jártak el, mivel a szabadidejükben, munkaidő előtt beszéltek a két emberrel, akikkel nem is volt semmilyen ügyük, az állapotukkal pedig nem voltak tisztában.

A bíróság álláspontja szerint a szolgálati szabályzatban sehol nem szerepel, hogy a rendőr viccelődhet az állampolgárokkal.Azzal kapcsolatosan, hogy nem hivatalos személyként jártak el, a bíróság úgy foglalt állást, hogy a rendőrőrs épületében történtek során a rendőrök nem léphetek fel másként, csak hivatalos személyként.

A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, hogy a három rendőr eddig kifogástalanul végezte a munkáját.Az ítélet nem jogerős. A vádlottak és védőjük felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyész a felvételt készítő elsőrendű vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását