2024. május 14. - Bonifác

Nagy Ferenc is ér annyit, mint Nagy Imre

A magyar történelem jelentős személyiségének nevezte az 1946 februárjától 1947 május végéig Magyarország miniszterelnöki posztját betöltő Nagy Ferencet Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés korelnöke.
2009. január 22. csütörtök 20:28 - Hírextra
A politikus életéről szóló könyv csütörtöki, budapesti bemutatóján jelen volt Boross Péter (MDF) korábbi miniszterelnök is.

Az "Egy nemzet reménysége volt" című könyv bemutatóján Horváth János úgy vélekedett: jó, hogy "fény vetül" Nagy Ferencre, s jó, hogy a szerző, Haas György megírta ezt a könyvet, hiszen sok mindent megvilágít ez a munka az akkori időkről.

A Országgyűlés korelnöke - aki közlése szerint Nagy Ferenc barátjaként személyesen is megélte azt a kort - úgy vélekedett, a most megjelent kötet hiányt pótol, hiszen generációk nőttek fel úgy, hogy szinte nem is hallottak az egykori miniszterelnökről. Hozzátette: jó lenne, ha Nagy Ferencnek hasonló kultusza lenne, mint amilyen Nagy Imrének, a csaknem egy évtizeddel későbbi időszak miniszterelnökének van.

Horváth János szavai szerint a könyvet fontos mérföldkőnek kell tekinteni, ám ezzel "nem érkeztünk meg", ennek a kötetnek "gondolatébresztő" kiindulópontnak kell lennie. A könyv rámutathat arra, mi minden hiányzik tudásunkból Nagy Ferencről, az ő koráról - tette hozzá.

Nagy Ferenc miniszterelnök - aki 1903-ban a Baranya vármegyei Bissén született és 1979-ben az Egyesült Államokban, Virginiában halt meg - a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt elnöke volt. 1945. május 11-től november 15-ig újjáépítési miniszter, 1945. november 29-től 1946. február 5-ig a nemzetgyűlés elnöke volt. Ezzel közel egy időben a Nemzeti Főtanács tagja volt.

Nagy Ferencet 1947. június 1-jén Svájcban - ahol szabadságát töltötte - a Magyar Kommunista Párt kényszerítette arra, hogy lemondjon pozíciójáról. Szabadságáról már nem térhetett haza, 1947 októberében állampolgárságától is megfosztották. A politikus később az Egyesült Államokban telepedett le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását