2024. április 28. - Valéria

Rekordbevételek a moziban

Rekordbevételek születtek a tavalyi év során a brit mozikban, köszönhetően az olyan kasszasikereknek, mint a Mamma Mia! vagy A kvantum csendje című filmek - közölte a brit Filmtanács.
2009. január 21. szerda 22:10 - Hírextra
A brit mozik bevétele mintegy 950 millió font (287 milliárd forint) volt a tavalyi év során, mely összeg megdöntött minden korábbi - 1989 óta számon tartott - adatot. Az Abba együttes zenéje inspirálta Mamma mia! musicalfilm volt a legnagyobb siker a 2008-as évben, 69 millió font összegű (21 milliárd forint) bevételével.

23 százalékkal csökkent viszont a külföldi befektetések összege az angol filmgyártásban - 753 millió fontról (229 milliárd forint) 578 millió fontra (175 milliárd forint) esett vissza részben az amerikai forgatókönyvíróik sztrájkja miatt.

A legújabb adatok igen vegyes képet festenek a brit filmek jövőjéről. 20 százalékkal költöttek többet a teljes mértékben brit gyártású illetve a szigetország területén forgatott filmekre az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Több mint 60 nagyjáték film készült az országban, melyek teljes költsége 192 millió font (58 milliárd forint) volt - olvashatók az adatok a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapján.

A külföldi - leginkább amerikai - finanszírozásban készült filmeket 35 százalékos visszaesés sújtja. Amerikai pénzügyi támogatással készült A kvantum csendje című legújabb James Bond film is, mely 50 millió fontos (15 milliárd forint) bevételt hozott a brit moziknak, valamint a most készülő Prince of Persia: The Sands of Time címet viselő mozi is. A forgatókönyvírók sztrájkjának bénító hatásai mellett, az adózás rendjében bekövetkezett változások is megnehezítették az amerikai gyártású produkciók "életét".

"A külföldről jövő befektetések szempontjából ez kétségtelenül egy igen sok megpróbáltatást felvonultató év volt, méghozzá az árfolyamhatások, valamint amiatt a növekvő pénzügyi ösztönzők miatt, amelyeket több mint 30 amerikai államban is biztosítanak" - mondta a Filmtanács vezérigazgatója, John Woodward.

A szigetországban leforgatott legjelentősebb filmek közé tartozik, a Harry Potter és a halál ereklyéi, valamint Ridley Scott Nottingham című filmje, melynek főszerepét az Oscar-díjas Russell Crowe vállalta el.

Független brit filmproducerek véleménye szerint 2009-ben még nehezebb lesz a filmgyártáshoz szükséges pénzalap megteremtése, különösen ha az banki kölcsönök segítségével történik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását