2024. május 14. - Bonifác

A kormány őrzi, vigyázza a költségvetést

A kormány nem akar hozzányúlni sem a 13. havi nyugdíjhoz, sem a közszférával kötött bérmegállapodáshoz - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdán az MTI-nek.
2009. január 21. szerda 14:09 - Hírextra
Csizmár Gábor úgy fogalmazott: a várható kiadáscsökkentő intézkedések ellenére sincs ok arra, hogy egy hónappal a közszolgálati szakszervezetekkel kötött a megállapodás megkötése után a kormány megváltoztassa az álláspontját.

Hozzátette: a 13. havi bér helyett fizetendő pótlék fedezete szerepel a költségvetésben, illetve megteremthető hozzá. Az erről szóló döntést múlt héten hozta meg a kormány - közölte Csizmár Gábor.

Csizmár Gábor szerint "máshol kell keresni a kiadások csökkentését", de erről további részleteket nem kívánt mondani.Az SZDSZ keddi javaslatáról, mely szerint a közszférában bérstopot kellene bevezetni, az államtitkár azt mondta: a liberálisoknak ki kellene fejteniük, hogy pontosan mire gondolnak.

A szocialista politikus szerint 2009-ben a közszféra dolgozói bércsökkenést szenvednek el a tavalyi évhez képest, így ha az előző évi szintet fagyasztanák be, az bérnövekedést, nagyobb kiadást eredményezne. Kiemelte: egy bizonyos szinten meg kell állítani a csökkentés mértékét, s erről szólt a december 19-i, a közszféra és a kormány között megkötött egyezség.

Az államtitkár azt mondta még: a 13. havi bér helyett fizetendő pótlék egész évben fennmarad, az erről szóló jogszabályhoz a kormány "nem fog hetente hozzányúlni".Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kedden azt mondta, hogy a világválsággal összefüggésben és a gazdasági folyamatokat tanulmányozva a liberális párt szerint az országnak bérstopra van szüksége a munkahelyek megőrzése és az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzése érdekében.

A liberális gazdasági kabinet ülése után a szabad demokraták elnöke kijelentette: a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját.

Kóka János frakcióvezető arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását