2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szociális bolt nyílt

A szociális bolthálózat első üzlete nyílt meg kedden a Ferencvárosban a Magosz és a IX. kerületi önkormányzat összefogásával; a kisboltban magyar termelők zöldségeit és gyümölcseit árulják kedvező áron. A megnyitón Bácskai János, a Fidesz országgyűlési ké
2009. január 20. kedd 14:49 - Hírextra
Bácskai János, a IX. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje szerint a kezdeményezés lényege, hogy a magyar gazdák piachoz juthatnak a hálózat boltjaiban, a kispénzű emberek is jól járnak, hiszen a jó minőségű árut kedvező áron kapják meg, és a boltokat üzemeltető kisvállalkozások is lehetőséget kapnak, hogy forgalmuk emelkedjen.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint országszerte további üzleteket nyitnak majd, a következőt Balmazújvárosban, majd ismét Budapesten, Zuglóban. Mint elhangzott, országos kiterjedésű bolthálózatot szeretnének létrehozni, és remélik, hogy más önkormányzatok is csatlakozni fognak a Magosz kezdeményezéséhez.

A ferencvárosi kisbolt eddig is működött, de most az üzlet egyik felében kialakított zöldségespulton magyar gazdák termékeit árulják: almát, krumplit, hagymát, mézet, tojást, paradicsomot, paprikát és savanyúságot.

Bertók Mária, a kisbolt tulajdonosa az MTI-nek azt mondta, hogy az anyagi csőd szélén állnak, így számára ez a lehetőség mentőkötél volt, másrészt fontosnak tartja, hogy így olcsó termékeket lehet szegény emberekhez eljuttatni. Mint mondta, az eddigi ár feléért tudják adni például az almát és a krumplit, de lényegesen olcsóbb lett a tojás is, amelynek darabja eddig 33 forint volt, most 28. A boltban egy kiló alma például 120 forintba, egy kiló vöröshagyma 90 forintba kerül.

Bácskai János szerint már más IX. kerületi boltok is érdeklődtek a kezdeményezés iránt. Elmondta, hogy önkormányzat rugalmas volt, egy hét alatt minden segítséget megadott, hogy a kisbolt melletti helyiséget raktárként használhassák.

Hegedűs Zsuzsa szociológus az alulról jövő kezdeményezések fontosságáról beszélt, hogy helyben találjanak olyan megoldásokat, amelyek helyzetbe hozzák a kisvállalkozókat, a magyar termelőket, és közben a nyugdíjasok, a többgyerekes családok is meg tudják vásárolni az olcsóbban árult zöldségeket, gyümölcsöket.

Szerinte kész csoda, hogy nem volt eddig Magyarországon éhséglázadás, de mint mondta, ha nem erősödik meg az összefogás képessége, akkor nincs kiút a válságból. "Nem rinyálni, csinálni. Abba kell hagyni a sopánkodást, meg kell fogni egymás kezét" - fogalmazott a szociológus, aki azt reméli, hogy a jövő őszre már mindenhol lesznek ilyen szociális boltok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását