2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán nem vész el, csak átalakul

Nemcsak az EP-kampány miatt, hanem az előttünk álló parlamenti választás miatt is egy teljesen új irányítási rendszerben működik majd a Fidesz: az egész szervezetet egészen más rendszerben, más emberekkel fogják irányítani - mondta Orbán Viktor az MR1-Kos
2009. január 18. vasárnap 14:00 - Hírextra
A Fidesz szombaton meghirdetett európai parlamenti választási listájával kapcsolatban Deutsch Tamás szerepéről - aki a pártelnöki kabinetet vezeti, s aki befutó helyet kapott a listán - Orbán Viktor közölte: ezen a poszton szükségszerű a változás. A szombaton kora délután készült, felvételről sugárzott interjúban elmondta: február 1-jétől nemcsak e tekintetben lesz változás, hanem egy teljesen új irányítási rendszerben fog majd a Fidesz működni. Nemcsak a kampány miatt, hanem az előttünk álló parlamenti választás miatt is.

Az átszervezésről Orbán Viktor annyit mondott: az egész pártot, az egész szövetséget, az egész szervezetet - beleértve az elnöki stáb munkáját is - egészen más rendszerben, más emberekkel fogják irányítani.

"A Fidesz soha semmibe nem szokott beletörődni, amivel nem ért egyet. Legfeljebb kényszerből együtt él vele. Én sem törődtem bele soha abba, hogy a jobboldali eszmék képviselői, a polgári kormányzás valamikori képviselői, a polgári keresztény eszmék képviselői, a politikai és gazdasági szabadság képviselői a parlamentben kisebbségben vannak" - fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva: beletörődtek-e, hogy 2010 előtt nem lesz kormányváltás.

Hozzátette még, hogy ezzel a ténnyel együtt él, elfogadja, mert ez az alkotmányos rend.
Úgy vélte, a parlamentet fel kellene oszlatni, és minél hamarabb ki kellene írni a parlamenti választásokat, hogy egy politikai változással nekirugaszkodva végre gazdasági változást lehessen elérni Magyarországon.

"Nem a Fideszen múlik, hogy a parlamentet nem sikerül föloszlatni" - fogalmazott, majd közölte: értéknek tartja, hogy a Fidesz egy alkotmányos párt, "nekünk biztonságosan és békésen építkező országra van szükségünk, ehhez hozzá tartozik az is, hogy bizonyos határokat és kereteket nem lépünk túl". Úgy vélte, a Fidesznek ez nem gyengesége, hanem ereje, értéke.

A közép-európai térség lehetőségei kapcsán - kérdésre válaszolva - a Fidesz elnöke kifejtette: tudják, hogy ennek a térségnek, illetve ezeknek az országoknak egymással együtt kell, együtt lehet működniük, mint egy sajátos térségben, amely az EU-n belül helyezkedik el, de az érdekei azért mégis inkább egymáshoz esnek közel, s nem a nyugatiakéhoz.

A politikus az együttműködés példáiként említette, hogy minden hálózatot - energia-, közlekedési, vasúti - ki kell építeni északról déli irányba is. Úgy vélte, az érintett országoknak közös fejlesztési problémáik vannak, tehát létre kell hozni a közös közép-európai fejlesztési bankot, valamint - vélekedett - érdemes bizonyos mértékig összehangolni a katonai és külpolitikai lépéseket.

"Szóval egy igazi közép-európai együttműködésre gondolok, amely nem merül ki a kultúrában, nem merül ki politikai nyilatkozatokban, hanem valóságos katonai, biztonsági és egyúttal gazdasági lába is van" - fogalmazott Orbán Viktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását