2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ez szörnyű! Szénné égett kislány, széttépett kisfiú

Egy gyufával játszó és elégő kislány, egy kutya által széttépett engedetlen kisfiú és társaik történeteit mutatja be az Örkény Színház Jógyerekek képeskönyve című zenés előadása a Művészetek Palotájában szombaton és vasárnap. A brit Tiger Lillies együttes
2009. január 17. szombat 12:20 - Hírextra
Mint a darab rendezője, Ascher Tamás pénteken az MTI-nek elmondta, mindig is nagyon kedvelte a brit együttest, amely hallatlanul szellemes, fanyar, gonosz szövegekkel és egy zseniális előadóval dolgozik. "Mikor meghallottam, hogy készítettek egy Sruwwelpeter-adaptációt, rögtön elkezdett érdekelni. Mivel éppen volt egy zenés osztályom a színművészeti egyetemen, azt gondoltam, számukra ez egy nagyon érdekes vizsga lenne, ezért megszereztem az anyagot, és azt terveztük, hogy valamelyik nyáron csinálunk belőle egy előadást az Örkény Színházban" - beszélt a produkció ötletének megszületéséről a rendező.

Mint Ascher Tamás hozzátette, ez a vizsgaelőadás végül nem jött létre, de amikor a teátrum felkérte őt egy rendezésre, a Jógyerekek képeskönyvét választotta, hiszen a társulatban rengetegen vannak, akik jól énekelnek.

"A Tiger Lillies-féle előadás két-három színésszel és bábokkal ment, mi ezt a szöveget Parti Nagy Lajos költővel kezelésbe vettük" - jegyezte meg a rendező. Mint elmondta, a Srtuwwelpeter egy verses könyv, amelyben kis történetek szólnak arról, hogyan kell megbüntetni a rossz gyerekeket. Ascher Tamás minden rossz gyereket másik színésszel játszatott, de a narrátort átvette az angol előadásból. "Parti Nagy Lajos természetesen nemcsak fordította, hanem újra is alkotta a szöveget, így most van egy érdekes, mókás, kicsit hátborzongató zenés előadásunk narrátorral és tíz színésszel" - fogalmazott a rendező.

A kis versikékhez kigondolt kerettörténetben egy családot látni a színpadon: két szülő, akiknek a gyerekeivel megtörténnek a szörnyű események. "Azért hátborzongató a könyv, mert pompás példánya a poroszos pedagógiai gondolkodásnak, ahol a gyerekeket brutális módszerekkel vezetik a jó irányba a szülők. A verseskötet persze jót akar, és nem tudja magáról, hogy milyen rémséget dokumentál. A mi előadásunk is azt mutatja meg, hogy a Struwwelpeter milyen kétarcú, huncut módon prédikálja a jót, és közben rávilágít arra, hogy mennyire nem lehet azt kényszerrel előidézni" - hangsúlyozta Ascher Tamás.

Elmondása szerint az előadás képi világa erősen követi a könyvet, Hoffmann ugyanis nemcsak megírta az "oktató versezeteket", hanem különös, kicsit merev, korabeli meseillusztrátori módon meg is alkotta annak képeit, mint valami képregény-sorozatot. "Érzékelvén ennek a világnak a mélységes szürrealitását, próbáltunk hozzá valamennyire ragaszkodni" - jegyezte meg a rendező.
"Van a műben valami álságos derű, ugyanakkor a darab igazából egy gunyoros horror, ezért az volt a dolgunk, hogy egy olyan előadást teremtsünk, amelyben a röhögés és a borzongás egyaránt szerepel" - fogalmazott Ascher Tamás, hozzátéve: ez egy bábszínházi világ, ahol mindenki minden lehet.

A Jógyerekek képeskönyve kettős bemutatóval kerül a színpadra: a Művészetek Palotájában megtartott szombati és vasárnapi előadások után a darab az Örkény Színházban lesz látható. "Nagyon örülünk a Müpa nagylelkűségének, hogy jelentős pénzzel járultak hozzá az előadás létrehozásához. A Müpában azonban összesen két napot tudtunk próbálni, így elképzelhető, hogy a produkció az Örkény Színházban nyeri majd el a végső formáját, két hét múlva" - árulta el a rendező.

Mint megjegyezte, a produkció jelmezei és díszlete mindkét játszóhelyen lényegében ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a Müpa tágasabb színpadára kicsit meg kellett nagyobbítani a díszletet.

Dr. Robozt, azaz a narrátort Gálffi László alakítja, az anyát Széles László, az apát Csuja Imre, míg Dr. Chort Máthé Zsolt játssza. A gyerekek szerepeiben Bíró Krisztát, Für Anikót, Hámori Gabriellát, Kerekes Évát, Pogány Juditot, Takács Nóra Diánát, Debreczeny Csabát és Polgár Csabát láthatja a közönség.

A díszlet Izsák Lili, a jelmezek és maszkok Nagy Fruzsina munkái; az előadás zenei vezetője Darvas Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását