2024. május 6. - Ivett, Frida

Sólyom dicsérte a kormányt

Ha az Európát sújtó gázellátási nehézségek pillanatnyilag meg is oldódnának, a "bizonytalanság fenyegetése" éppúgy fennmarad, mint a két évvel ezelőtti hasonló krízis után - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Magyarországon akkreditált diplomáciai
2009. január 15. csütörtök 14:00 - Hírextra
Az államfő szerint a gázkrízissel kapcsolatban a szolidaritás fontossága az azonnali tanulság. Szükség van az együttműködésre azon államok között, amelyek kevésbé függnek az orosz gáztól és amelyek ki vannak szolgáltatva neki.

Sólyom László örömét fejezte ki, hogy Magyarország, noha maga is súlyosan veszélyeztetve volt, segített három, még rosszabb helyzetben lévő balkáni államnak.

Mint mondta, reméli, hogy a közép-európai gázvezetékek összekapcsolására tett magyar javaslat megvalósul.

A köztársasági elnök szerint a 2009-es év nem ígérkezik könnyűnek, ugyanis - mint utalt rá - "két válsággal is szembe kell néznünk". Az egyik a globális pénzügyi krízis hatására terjedő gazdasági visszaesés, a másik pedig a fegyveres harcok a Gázai övezetben.

Mindkettővel összefüggésben kiemelte: "égető szükség van arra, hogy az Európai Unió a nemzetközi problémák kapcsán egységes véleményt fogalmazzon meg, és azt hatékonyan és késedelem nélkül képviselje".

A Gázai övezetben történtekről szólva emlékeztetett a terrorizmus elleni harcról vallott álláspontjára, amely szerint ez a küzdelem csak akkor lehet sikeres, ha nem sértik meg a nemzetközi jog szabályait és tiszteletben tartják az emberi jogokat.

Az államfő a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban üdvözölte az Európai Tanács tavaly december 11-12-én elfogadott "pozitív forgatókönyvét". Amennyiben - folytatta - a szerződés az év végéig hatályba lép, a spanyol-belga-magyar elnökség lesz az első, amely az új szerződés alapján működik majd.

A nagykövetek előtt elmondott köszöntőjében szólt a nemzeti kisebbségekről is, s úgy vélekedett, hiába ismertek az Európa északi, nyugati és déli államaiban élő nemzeti kisebbségek problémái, "az unió igyekezett a kérdéssel nem foglalkozni". Véleménye szerint azonban az új tagállamok miatt nehezen lesz elkerülhető, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak garantálását az EU is alapkérdésként kezelje.

"Mi értéknek tartjuk a Magyarországon élő más nemzetek külön kis világait, támogatjuk fennmaradásukat és kapcsolataikat anyaországaikkal" - hangsúlyozta Sólyom László. Hozzátette: azok a más államban élő magyar közösségek, amelyeknek jogait korlátozzák, vagy amelyek a többségi lakosságban szított kisebbségellenes hangulattól szenvednek, számíthatnak Magyarország támogató fellépésére nemzetközi fórumokon is.

Az elnök szerint a klímaváltozás káros következményeinek megelőzése csak a "zöld gazdaság" térnyerésével lehetséges. "A gazdasági válságból való kibontakozás esélye is ez" - fűzte hozzá.
Sólyom László beszéde végén szólt arról, hogy idén is folytatja hivatalos látogatásait Európán kívüli államokba. Tervei szerint ellátogat Közép- és Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra, valamint több kelet-ázsiai és afrikai országba is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását