2024. május 10. - Ármin, Pálma

Határozott szerb fellépés kell!

Az SZDSZ Szerbia határozott fellépését kéri a vajdasági magyarságot ért újabb provokáció miatt - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Szent-Iványi István.
2009. január 15. csütörtök 13:25 - Hírextra
A szabad demokraták európai parlamenti (EP) képviselője emlékeztet rá, hogy idén már a második vajdasági helységnévtábla magyar feliratát fújták le, illetve rongálták meg. Legutóbb az óbecsei (Becej) helységnévtábla magyar felirata vált a rongálók célpontjává, néhány nappal korábban pedig Tiszaszentmiklóson (Ostojicevo) festették le a falu nevét jelző kétnyelvű táblán a magyar feliratot.
Az SZDSZ ezért arra kéri a szerb kormányt, hogy ítélje el az incidenseket, és határozottan lépjen fel a szerbiai magyar kisebbséget ért provokációval szemben. "Nem várhatjuk meg, hogy ismét nemzetiségük miatt bántalmazzanak embereket a Vajdaságban" - írja Szent-Iványi István.

A politikus hangsúlyozza: a XXI. században elfogadhatatlanok a nemzeti, etnikai, vallási vagy bármely kisebbséget érő atrocitások. Az európai és a magyar liberálisok, azért dolgoznak, hogy minden polgár, legyen bármilyen nemzetiségű, otthon érezhesse magát saját hazájában. Hozzátette, hogy a nemzeti kisebbségek helyzete egy országban jelzi annak elkötelezettségét az európai értékek és az egységfolyamat mellett.

A szabad demokraták országos tanácsának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a gázellátási válság és annak kezeléséért tett közös erőfeszítések jól mutatják a térség államainak egymásrautaltságát, a szolidaritás fontosságát. Magyarország saját tartalékaiból segítette ki déli szomszédait a legnehezebb időszakban, és mindig is elkötelezett támogatója volt a Nyugat-Balkán európai integrációjának. Véleménye szerint ezért "joggal várhatunk hasonló nagylelkű és európai gesztust Szerbiától, különösen amikor saját állampolgárainak védelméről van szó".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását