2024. május 19. - Ivó, Milán

Már három régióban van vörös riasztás

Már az ország három régiójában van érvényben piros riasztás az ónos eső okozta jegesedés miatt: a Dunántúl középső, déli és nyugati részén. Több megyében baleseteket okozott szerda reggel a közutak jegesedése, autóbuszok akadtak el, a térségben bizonytala
2009. január 14. szerda 09:28 - Hírextra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat először a Dél-Dunántúli térségre adott ki harmadik fokozatú, piros riasztást, ezt követte a közép-dunántúli, majd a nyugat-dunántúli régióra kiadott riasztás.

Polyánszky Zoltán, a szolgálat ügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy az ónos eső elérte Fejér megyét és egy-három órán belül a főváros határához is megérkezhet. Az előrejelzések szerint az eső délutánig folyamatosan esni fog, az átlaghőmérséklet pedig mínusz 2 Celsius-fok lesz, vagyis jelentős jegesedés várható - tette hozzá.

A BKV arra kérte az embereket, hogy aki teheti, hagyja otthon gépjárművét, és válassza inkább a közösségi közlekedést.

Bajáról, Szekszárdról és Bátaszékről nem indultak el a hajnali órákban a fővárosba a Volánbusz járatai - közölte a Volánbusz Zrt. fődiszpécsere az MTI-vel.

Több baleset is történt az országban az ónos eső miatt. Az M7-es autópályán Zalakomárnál kamionok ütköztek össze, a baleset miatt a forgalom leállt a Budapest felé vezető oldalon.

Pölöske közelében gabonát szállító kamion borult fel, Zalaegerszegen villanyoszlopnak csapódott egy személyautó, a megye több pontján árokba csúsztak vagy elakadtak járművek a meredekebb domboldalakon.

Hosszúhetény közelében felborult egy kisbusz; egy ember súlyosan, nyolc könnyebben megsérült. A tizenhat személyes kisbusz a községet a 6-os főúttal összekötő úton haladt, a jeges úton megcsúszott és az oldalára borult. A sérülteket a mentők ellátták, illetve kórházba szállították.

A 6-os főút Tolna megyei szakasza viszonylag jól járható, a mellékutak és a főutak egyes szakaszai jegesek, Szekszárd térségében a Gemenc Volán járatai sem tudnak közlekedni.
Baranyában minden út jeges és nehezen járható. Bács-Kiskun megyében Baja környékén okoz gondot az ónos eső, a járművek csak lassan tudnak közlekedni. Vas megyében több távolsági autóbusz elakadt a jeges úton.

Bizonytalanná vált szerda reggelre a postai szolgáltatás a Dél-Dunántúlon a lehullott ónos eső miatt. A Magyar Posta tájékoztatása szerint Nagykanizsáról, Pécsről, Zalaegerszegről, Kaposvárról, Balatonszentgyörgyről nem tudnak elindulni.

A piros riasztás erős jegesedésre és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet. Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind pedig a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását