2024. május 4. - Mónika, Flórián

Minél hosszabb, annál jobb

Nagy karriert futhat be a pénzügyi szektorban minden férfi, akinek a gyűrűsujja a jobb kezén hosszabb, mint a mutatóujja - mutatták ki a Cambridge Egyetem kutatói.
2009. január 13. kedd 19:20 - Hírextra
A brit tudósok a londoni City hektikus világában dolgozó üzletemberek ujjait és teljesítményét vizsgálták. 44 kísérleti alanyt választottak, akiknek a munkája nagy pénzekkel való rizikós manőverekből áll, villámgyors döntésekre való képességet és nagy kockázatvállalási hajlandóságot igényel. Azt találták, hogy a jobb mutatóujjnál hosszabb gyűrűsujjal megáldott kereskedők a kísérlet húsz hónapja alatt tizenegyszer jobb eredményt produkálnak, mint a viszonylag tömpe gyűrűsujjú kollegáik.

Amikor John M. Coates pszichológus és munkatársai a gyűrűsujj relatív hosszúsága helyett a szakmai tapasztalat alapján csoportosították az alanyokat, arra jutottak, hogy a parkett legöregebb rókái kilencszer több nyereséget termeltek, mint a kezdők, amikor pedig a tapasztalt traderekre szűkítették a kört és az újhosszúsági változó szerint vizsgálták a teljesítményt, ötszörös különbséget mutattak ki a hosszú gyűrűsujjúak javára.

A mutatóujj-gyűrűsujj méretkülönbség nagysága már az anyaméhben eldől. Az androgén nevű férfi hormon szintjétől függ; akinek több ilyen hormon jut a szervezetébe magzati korban, annak hosszabb lesz a gyűrűsujja. Korábbi vizsgálatok szerint a magas androgénszint nagyfokú határozottságot biztosít, javítja a reakcióidőt, és kitartóak és kockázatvállalóak lesznek tőle a férfiak.

Korábban azt is kimutatták, hogy az androgénnel bőven ellátott - és ezért hosszú gyűrűsujjal megáldott - férfi sikeresebb lehet egyes versenysportokban, például a labdarúgásban vagy a kosárlabdában, de nem minden területen jelent ez előnyt - hívják fel a figyelmet a brit tudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

A pénzügyi szektoron belül maradva például vannak pozíciók, amelyek inkább analitikus képességet és hosszú távú, stratégiai gondolkodást igényelnek - olvasható a tanulmányban. Egy másik ujjhosszúsági vizsgálat ugyanis, amelyet egyetemi oktatók körében végeztek, azt az eredményt hozta, hogy a matematikusoknál és mérnököknél a hosszú mutatóujj a jellemző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását