2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szembetűnő szaktudás

Románia minden részéről érkeznek páciensek a nagyváradi Medsystem szemészeti klinikára, amely jelenleg az ország egyik legkorszerűbb ilyen jellegű intézménye. A Segítő Jobb Alapítvány és a római katolikus egyház támogatásával létrehozott klinikán magyaror
2009. január 12. hétfő 15:24 - Hírextra
A tavaly szeptemberben megnyílt intézményben minden beavatkozást egynapos sebészettel végeznek el: miután a páciens felébred, elhagyhatja a klinikát. Ha mégis szükség lenne felügyeletre, azt a városi kórházzal kötött egyezmény révén biztosítják a páciensek számára.

Az orvosok kéthetente két napra jönnek át Nagyváradra, ekkor vizsgálnak és műtenek is. "Büszkén mondhatom, hogy a magyar szemészet krémjét sikerült megnyernünk erre a munkára, mindannyian kiváló szakemberek, legalább húszéves tapasztalattal rendelkeznek. Magyarországon sincs együtt ilyen csapat" - mondta el az újságnak nyilatkozva Radó Gábor főorvos, aki egyike annak a tizenhárom szakembernek, aki az intézményben dolgozik.

A klinikán elsősorban a szaruhártya-, ideghártya- és üvegtest-sebészeti beavatkozásokat végeznek. A páciensek az egész országból érkeznek, Iasiból éppúgy, mint Marosvásárhelyről vagy Konstancáról. Gyermekek és felnőttek egyaránt felkeresik a klinikát, de az intézményben a diabéteszes páciensek szemészeti problémáiról is gondoskodnak.

A szolgáltatások tarifái az intézmény honlapján megtalálhatók, ahol az érdeklődők magyar és román nyelven a szükséges tudnivalókat is elolvashatják majd, és elő is jegyezhetik magukat a vizsgálatra.
A tervek szerint itt hozzák létre Románia első szaruhártyabankját és -átültető központját is. Ehhez immár minden törvényes feltétel adott - mondta el Radó Gábor. "Romániában tudomásunk szerint évi 20-30 szaruhártya-beültetést végeznek el, miközben 3000-en vannak várólistán" - hívta fel a figyelmet a szakember a központ szükségességére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását