2024. április 20. - Tivadar

Gáz van, csak nem nálunk

Még mindig nincs végleges egyezség az Európába irányuló gázszállítások felújításának ügyében. Moszkva és Kijev is azt közölte: egyetértenek a szállítások uniós ellenőrzésével, de az ehhez szükséges nemzetközi megfigyelőcsoportról szóló szerződést még nem
2009. január 10. szombat 12:30 - Hírextra
Julija Timosenko ukrán kormányfő közölte: Kijev akkor hagyja jóvá a dokumentumot, ha az orosz és az ukrán fél képviselői azonos arányban vesznek részt a munkában. Korábban az orosz Gazprom azt közölte: azonnal felújítják a szállításokat, ha az uniós megfigyelők elfoglalják állásaikat.

Szakértők szerint a megállapodástól kezdve három napra van szükség ahhoz, hogy a gáz eljusson az európai fogyasztókhoz.

Az ügyben Kijevben tárgyaló Mirek Topolánek, az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Csehország kormányfője megismételte: egy harmadik félnek kell segíteni a válság megoldásában.

Korábban Dmitrij Medvegyev orosz államfő úgy fogalmazott: Moszkvának érdeke, hogy minél előbb beinduljanak a szállítások, de az ukrán fél iránt elfogyott a bizalmuk, ezért szabnak feltételeket.


Közben Ukrajnában korlátozták az ipari fogyasztók gázfelhasználását. A Naftogaz állami gáztársaság azt közölte: azért döntöttek így, mert csak így tudják biztosítani a megfelelő nyomást a vezetékrendszer működéséhez.

Az országban mintegy harmadával csökkent a gázfogyasztás azóta, hogy az orosz Gazprom - a tartozásokra hivatkozva - január 1-jén leállította a földgázszállítást Ukrajnának. Közben az Európába irányuló gázszállítások felújításáról továbbra sem sikerült megállapodnia Moszkvának és Kijevnek.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását