2024. március 29. - Auguszta

"Jobbra át!" és "Balra át!" után jöjjön a megbékélés!

Hétvégén átalakul a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele, a Schmitt Pállal nem szimpatizálók azonban jobb, ha nem örülnek túlságosan. Schmitt ugyanis ezúttal egyedül indul az elnöki posztért. Miért nincs ellenfele? Ráadásul a 11 elnökségi helyre is 29 pá
2009. január 9. péntek 12:59 - Gedei Szilárd
Schmitt Pál kitartó ember. Az elnök úr 1989 óta tölti be a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját, s most hatodik alkalommal is indul az elnöki címért, és el is fogja nyerni azt. Hogy honnan tudjuk, ha csak szombaton lesz ez a bizonyos tisztújító közgyűlés? Onnan, hogy Schmitten kívül senki nem érzi magát méltónak, hogy elinduljon az ötkarikás szervezet irányításáért folytatott versenyben. 2006-ban Gyárfás Tamás próbálkozott, és mindössze egyetlen szavazaton múlt a trónfosztás: 69-69-es szavazataránnyal maradhatott a kétszeres vívó olimpiai bajnok MOB bársonyszékében (mivel szavazategyenlőség nincs vezetőváltás).

Vége a belharcoknak?

Gyárfás Tamás azonban mára bevallottan kibékült a helyzettel (és Schmitt-tel). Az eddig is és reményei szerint ezután is alelnökként tevékenykedő sportvezető a Hírextrának elmondta, hogy a szombati választásnak a megbékélésről kellene, kell szólnia.

- Az elmúlt években tapasztalt széthúzásnak kell most átalakulnia egy sokkal egységesebb összefogásra – vélekedik Gyárfás. Sok éven át a „jobbra át, balra át” jelszó volt az uralkodó a MOB-ban, ezt kell most megváltoztatni: MOB-ra át! Csak így lehet eredményesen dolgozni azon, hogy méltó magyar sporteredmények szülessenek. A belső harcok ideje lejárt – jelentette ki a Hírextrának az úszó szövetség elnökeként is működő sportpolitikus.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy pont Gyárfás volt az, aki annak idején keményen támadta Schmittet, és megpróbálta a lehető legkeményebben eltávolítani a vezetésből.

- Minden rosszban van valami jó – mondta erre Gyárfás a Hírextrának. – Ennek megvoltak a tanulságai, most már mindenki körültekintőbb, óvatosabb. Ha úgy tetszik, mindenki tanult a történtekből – tette hozzá.

Schmitt Pál: No. 1

Akik reménykednek
A négy alelnöki helyre pályázók: Bakonyi Tibor, Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Sinka László, Szabó Tamás, Török Ferenc.
A 11 elnökségi helyre pályázók: Bakonyi Tibor, Berkes István, Borkai Zsolt, Dobos Imre, Dömötör Zoltán, Faragó Judit, Farkas Sándor, Fábián László, Gyárfás, Gyulay, Hegedűs Csaba, Kaszó Klára, Kiss Balázs, Konrád János, Kovács István, Krzyzewsky Miklós, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Markovits László, Martin György, Mesterházy Attila, Regőczy Krisztina, Schulek Ágoston, Sinka László, Szabó Bence, Szabó József, Szabó Tamás, Szűcs Lajos, Török Ferenc.
A demokratikus jellegű intézmények esetében azonban mindig kérdéses, hogy nem egészségesebb-e, ha nem csak egy jelölt versenyez saját magával egy komoly szervezet elnöki címéért. Erre Gyárfás csak annyit mondott, hogy szerinte Schmitt Pál a legfelkészültebb, a legalkalmasabb személy a poszt betöltésére. – Őszintén mondom, hogy szerintem nincs nála alkalmasabb, annak ellenére, hogy korábban magam is felléptem ellene. De ezt azért tettem, mert úgy éreztem a politika áthatja a MOB életét, most pedig már ezt nem érzem. A legszerencsésebb azonban az lenne, ha a továbbiakban sem akarnák ráerőltetni – mondta még az alelnök.

A vélt és áhított egységben pedig nem csak Gyárfás bízik, hiszen ha annyira taszítaná a magyar sportembereket a MOB-on belüli állapot, nem érdeklődnének ennyien a különböző betölthető posztokért. A négy alelnöki helyre nyolcan ülnének, a szűkös, mindössze tizenegy elnökségi helyre pedig 29-en törekednek, köztük 12 olimpiai bajnok.

- Ha nem kerülnék be szombaton a MOB elnökségébe valószínűleg lenne bennem egy kis elégedetlenség, természetesen csak magammal szemben – mondta el a Hírextrának Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó. – Számomra teljesen egyértelmű, hogy egy sportoló a sportnak szeretne visszaadni a segítségből, inkább azt kellene megkérdezni, hogy egy sportoló miért nem teszi. A sportban a legmagasabb szinten dolgozni nem ajándék, hanem kőkemény munka, hatalmas megtiszteltetés és óriási felelősség is. Ezt a felelősséget szeretném magamra vállalni. Szolgálatra nyújtom magamat a MOB részére és remélem, hogy a MOB élni is fog vele – mondta el őszintén a már három éve a szervezet kötelékébe tartozó Kokó.

Kellene egy kis fiatalság

A változásra azonban szerinte is szükség van. – Az nem kérdés, hogy fiatalításra, megújulásra, új és friss erőkre van szüksége a MOB-nak. De ha az én személyemet a MOB nem is találja még alkalmasnak erre a feladatra vagyunk annyian fiatalok, hogy valaki közülünk mindenképpen be fog kerülni, és viszi magával a lendületet – osztotta meg reményeit velünk a profi szinten is világbajnoki címig jutó exbajnok.

Ami pedig Schmitt Pált illeti Kokó is hasonló véleményen van, mint Gyárfás. – Nehezen tudnánk hozzá hasonló mértékben alkalmas személyt találni az elnöki posztra. Az sem baj, hogy egyedül pályázik, hiszen ha valaki alkalmas a vezetésre, akkor mindegy, hogy indul-e még mellette valaki vagy sem – jelentette ki Kovács István.

Hogy sikerrel jár-e Kokó a sportpolitika ringjében és megválasztják-e elnökségi tagnak, kiderül szombaton. Egy azonban már most biztos: bárki is kerül döntéshozó pozícióba Schmitt Pál alatt, csak akkor fogja eredményesen elvégezni a munkáját, ha létrejön a Gyárfás által is remélt szép jövő, és a politika távol tartja magát a MOB-tól.

Ezt reméljük mi is, csak az a bökkenő, hogy a szombaton megválasztandó vezetőség ciklusát pont keresztezni fogja egy várhatóan komoly politikai-társadalmi változás, ugyanis a jövőre esedékes országgyűlési választások kormányváltást vetítenek előre.

Ezek után pedig ki tudja, hogy hova nem keveredik a politika, ha nem a MOB-ba…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását