2024. május 3. - Tímea, Irma

Már az MSZP is rájött, hogy tré a rendszer?

Az MSZP szerint a ferencvárosi időközi parlamenti választás tapasztalatai alapján módosítani kell a választási törvényt - jelentette ki Burány Sándor, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke és Bánsághi Tamás, a párt országgyűlési képviselőjelöltje csütörtö
2009. január 8. csütörtök 12:01 - Hírextra
Olyan választási rendszer kell Magyarországon, amely biztosítja, hogy a gyanú árnyéka se vetődjön a jelöltekre, a jelölteket állító pártokra a jelöltállítás folyamatában - fogalmazott Burány Sándor, aki szerint az MSZP kivételével minden párt valamilyen módon érintett az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélésben. Hozzátette: kétharmados törvényt kell módosítani, és a ferencvárosi kampány tapasztalatai jó alkalmat adnak erre.

Burány Sándor szerint a Fidesznek, a legnagyobb ellenzéki pártnak is érdeke a jogszabályok módosítása, hiszen most saját bőrén érezheti annak hiányosságait.Bánsághi Tamás, aki a IX. kerület alpolgármestere is, szorgalmazta, hogy még a következő általános országgyűlési választás előtt "tegyenek rendet" a választási törvényekben. Úgy vélte, az emberek demokráciába vetett hite inoghat meg, ha nem tisztázódik a kérdés. Hozzátette: módosítani kellene a körzetbeosztásokat, az ajánlószelvények rendszerét. Megjegyezte: az MSZP-nek vannak javaslatai a választási törvények módosítására.

Az MTI kérdésére Burány Sándor elmondta: szoros eredményre számít az időközi választás első, vasárnapi fordulójában. Szerinte a második fordulóban fog eldőlni a verseny, és minden okuk megvan feltételezni, hogy Bánsághi Tamásnak kiváló esélyei vannak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán azt mondta, a Fidesz saját ajánlószelvényeinek adatait adhatta át a MIÉP-nek a ferencvárosi időközi választás során. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre úgy válaszolt, Nyakó István vagy a Jobbik szóvivője lett, vagy egyszerűen hazudott.

Korábban a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy három párt - az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt - által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka valóban hamis. Ezért e három párt jelöltjei nem indulhatnak az időközi választáson.

Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását