2024. április 30. - Katalin, Kitti

Állampolgári segítségre van szükség

Azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kér az ombudsman, mert az utóbbi napokban a szokatlanul nagy hideg, és az odafigyelés hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra. Az Országgyűlési Biztos Hivatala által szerdán az MTI-hez eljuttatot
2009. január 7. szerda 19:10 - Hírextra
A hideg és a segítség hiánya miatt többen saját fűtetlen, jéghideg otthonukban fagytak halálra. Szabó Máté soron kívüli vizsgálatot rendelt el a kialakult helyzet, különösen a jelzőrendszer elégtelensége okainak és hátterének feltárására.

Az ombudsman szükségesnek tartja a nyilvánosság azonnali megszólítását a halálesetek megelőzése érdekében, tekintettel arra, hogy a héten újabb rendkívüli lehűlés várható és a fagyhalál százakat fenyeget.

Az állampolgári jogok biztosa ezért felkéri a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Döntéseikkel hangolják össze az állami és önkormányzati szervek munkáját, fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami intézményeken és a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Az ombudsman arra kéri a lakosságot, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es telefonszámon, ha tudnak olyan emberről, akit akármilyen okból kihűlés veszélyeztethet. A veszélyben lévő hajléktalan emberek esetében pedig a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának hívását (338-41-86) ajánlja a biztos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását