2024. április 29. - Péter

Ismét sztrájk béníthatja meg a Ferihegyet

Miután a Hochtief-Budapest Airport menedzsmentje az elmúlt tíz napban semmilyen megegyezési hajlandóságot sem mutatott, a szakszervezetek a sztrájk folytatását tervezik -közli a LESZ nyílt levelében. Az érdekképviseletek Molnár Csaba miniszter segítségét
2009. január 6. kedd 14:41 - Hírextra
Cinikus módon a Budapest Airportban 25%+1 szavazattal rendelkező Magyar Államhoz irányította a szakszervezeteket panaszaikkal a repülőtér meghatározó szavazati aránnyal bíró német tulajdonosa, a Hochtief első embere. Dr. Herbert Lütkestratkötter a dolgozók levelére válaszolt, amelyben a német anyacég közbenjárását kérték a hazai menedzsmenttel folytatott munkaügyi vitában. A szakszervezetek azért fordultak a konszern vezetéséhez, mert a Hochtief saját hazájában a munkajog feltétlen védelmezőjének szerepében tetszeleg, saját szakszervezeteivel kész megállapodni a munkahelyi béke érdekében.

Nem így Magyarországon. A Ferihegyi Repülőtéren, amióta a Hochtief tulajdonába került, egymást érték a dolgozókat sújtó intézkedések. Bármiféle leépítési terv és egyeztetés nélkül 120 munkást bocsátottak el egyesével és kis csoportokban. Az állandó munkaerőhiány miatt elvárás a túlórázás, ami után a cég több évnyi pótlékot máig nem fizetett ki. Szakszervezeti képviselőket mondvacsinált indokokkal távolítottak el a repülőtérről. A pihenő és mellékhelyiségek állapota a méltatlan egy európai légikikötőhöz. A vezetőség egyoldalúan és váratlanul felmondta a kollektív szerződést, az ezután kezdett jogos sztrájk alatt magyar és görög, illegális, biztonsági aggályokat is felvető sztrájktörőket alkalmazott a beléptető kapuknál. Saját dolgozóit pedig fűtetlen, használaton kívüli helyiségekbe zsúfolta, szintén jogellenesen.

Tárgyalás és kompromisszumkeresés helyett a menedzsment egy „közösen kialkudottnak” beállított dokumentumot, valójában egyoldalú ultimátumot ismételget. Ennek értelmében, a legnehezebb munkakörökben és műszakokban dolgozók fizetése 25-30%-kal csökkenne, munkaideje, beosztása tervezhetetlenné válna. A szakszervezetek ezt nem tudják elfogadni. Az is jelentős különbség a két fél álláspontjában, hogy a dolgozók tartós, évekre szóló megállapodást szeretnének, míg a vezetőség csupán három hónappal hosszabbítaná meg a kollektív szerződést. A cégvezetés eddig két munkaügyi közvetítőre tett javaslatot is elutasított. Mindez sosem látott hazai és nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Hiába függesztették fel a sztrájkot az ünnepek idejére, a vezetőség kompetens tagjai, Jost Lammers vezérigazgató és Zahorán Zsuzsa humánpolitikai igazgató bojkottálták az egyeztetéseket az elmúlt tíz napban – pedig ennyi idő alatt egy teljes új kollektív szerződést is ki lehetett volna dolgozni. Ezért a dolgozók felkészültek a sztrájk korábbinál szélesebb körben, keményebb – törvényes – eszközökkel való folytatására

A szakszervezetek szerint elsősorban a német cég felelős a jogsértésekért, a dolgozók kizsigereléséért és a tervezett bércsökkentésért. Ugyanakkor levélben kérik Molnár Csaba miniszter segítségét. A kisebbségi tulajdonos Magyar Állam képviselőjének bekapcsolódása kimozdíthatja a vezetőség hibájából megfeneklett tárgyalásokat a holtpontról, és érdemi elmozdulást hozhat.

Forrás: LESZ nyílt levél
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását